Erişilebilirlik

Almanya: Yeşiller Seçim Programını Açıkladı


Eş başkanlığını Cem Özdemir’in yaptığı Alman Yeşiller Partisi, geride kalan hafta sonunda ülkedeki genel seçimler için programını açıkladı. Türkiye’nin AB üyeliğine destek veren parti, seçimlerde iklim değişikliği konusunu ağırlıklı olarak işlemeyi amaçlıyor.

Almanya’da Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde, Yeşiller’in en büyük umudu eski Başbakan Schröder dönemindeki gibi Sosyal Demokrat Parti SPD ile koalisyon kurabilmek. Yeşiller, eğitim, adalet ve göçmen politikaları gibi konularda SPD’yi kendilerine en yakın parti olarak görüyorlar. 76 sayfalık ‘Yeni Yeşil Toplum Sözleşmesi’ adını taşıyan seçim programı eş başkan Cem Özdemir’e göre ekonomik kriz nedeni ile aynı zamanda bir yeniden yapılanma programı. Özdemir, krizin ekolojik standartlar gözetilerek çözülebileceğini ve yenilenilebilir enerjiler alanında yapılacak yatırımlarla bir milyon kişinin iş piyasasında istihdamını sağlayacaklarını öne sürüyor.

Yeşiller, seçim programlarında uluslararası sorunların barışsal yollardan çözülmesini talep ederken, Alman ordusuna ait askeri birliklerin mümkün olan en kısa zamanda Afganistan’dan geri çekilmesini de talep ediyorlar. Alman siyasetinde Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecini en yoğun şekilde destekleyen parti olan Yeşiller, seçim programlarında da bu konuya vurgu yapıyorlar. ‘Türkiye AB yolunda desteklenmelidir’ şeklinde görüş belirleyen Yeşiller, Türkiye’nin stratejik, ekonomik ve demografik olarak AB’yi zenginleştireceğini savunuyor ve Başbakan Merkel’in önerdiği ‘imtiyazlı ortaklık’ modelinin Türkiye’nin demokratikleşmesine de darbe vurduğunun altını çiziyor. Cem Özdemir, Merkel’in ABD Başkanı Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliği konusundaki tavrından öğrenmesi gerekenler olduğunu belirtiyor.

Geçen Cuma yayınlanan bir kamuoyu araştırmasına göre, Yeşiller’in şu andaki oy oranı yüzde 10 civarında. Yeşiller Partisi 2005’deki son genel seçimlerde yüzde 8 oy alarak 51 milletvekili çıkarmıştı.

XS
SM
MD
LG