Erişilebilirlik

ABD Sivil Ölümlerinden Taleban'ı Sorumlu Tutuyor


Amerikalı yetkililer Taleban militanlarının Afgan sivilleri evlere topladığını ve kalkan olarak kullandığını ileri sürdü.

Afgan yetkililer hafta başında Ferah ilindeki Ganj Abad ve Grani köylerinde düzenlenen hava saldırılarında çoğu sivil 147 kişinin öldüğünü bildiriyor. Olayı soruşturan Afgan ve Amerikalı yetkililer saldırılarda bazı sivillerin öldüğünü doğruladı ancak ölü sayısını belirleyemediklerini açıkladılar.

Amerikalı çavuş Chuck Marsh, Taleban'ın saldırı düzenlediği bölgelere "sivilleri zorla getirdiğini" söyledi. Askeri yetkili, Taleban'ın ayrıca halktan Amerika aleyhinde tepki toplamak için cesetleri "köy sokaklarında dolaştırdığınıi" belirtti.

Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerikan hava saldırılarına son verilmesini istedi. Amerikan CNN televizyonuna konuşan Karzai, Afgan yetkililerin Ferah'ta en az 100 siviln öldüğünü doğruladığını söyledi.

Bu arada İnsan Hakları Gözlem Örgütü NATO'nun Kapsia vilayetinde düzenlediği operasyon hakkında hazırlanan raporu kamuoyuna açıklamasını istedi. Örgüt, NATO'nun çatışmalar sırasında fosfor kullandığını ve sekiz yaşındaki bir kız çocuğun yaralanmasına sebep olduğunu savunuyor.

Sivillerin bulunduğu bölgelerde fosfor kullanılması uluslararası kanunlara aykırı.

XS
SM
MD
LG