Erişilebilirlik

ABD, Pakistan ve Afganistan Terörle Savaşta Kararlı


Başkan Barack Obama, Pakistan ve Afganistan cumhurbaşkanlarının fanatik militanlarla savaşmakta kararlı olduklarını söyledi.

Beyaz Saray’da Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari ile bir araya gelen Başkan Obama teröristleri yenilgiye uğratmak için, askeri çabaların yanısıra bölgesel kalkınma ve ekonomik büyümenin de gerekli olduğunu belirtti.

Amerika’nın Afganistan’daki genel seçimlere ve Pakistan’da alt yapı ve kalkınma projelerine destek vereceğini söyleyen Obama teröre karşı savaş sırasında sivil kayıpların önlenmesi için ellerinden geleni yapma sözü verdi.

Obama Amerika, Pakistan ve Afganistan’ın paylaştıkları ortak hedefinteröristleri yenilgiye uğratmak olduğunu söyledi.

Taleban ve El Kaide güçleri son dönemde Pakistan ve Afganistan’da, her iki ülkenin istikrarını tehlikeye sokacak derecede etkili olmaya başladı.

Başkan Obama, Başkan Karzai ve Zerdari’nin sivil ölümleri en aza indirerek teröristlerin peşinden gitmekte kendisiyle aynı görüşte olduklarını söyledi.

İki liderle daha önce görüşen ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Amerika’nın, Afganistan’da geçen Pazartesi günü düzenlenen operasyonda sivillerin ölümünden büyük üzüntü duyduğunu belirtti. Afganistan’ın Ferah bölgesinde gerçekleşen operasyonda yaklaşık 100 sivilin hayatını kaybettiği ileri sürülüyor. Clinton olayın soruşturulacağını bildirdi. Karzai, Clinton’ın açıklamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

Karzai, Pakistan ile de aralarındaki gerginliği gidermeyi umduğunu da belirtti.

Suikast sonucu öldürülen eski Başbakan Benazir Butto’nun eşiPakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari de bölgede demokrasinin yayılması ve terörizmle savaş konularında diğer liderlerle aynı görüşte olduğunu söyledi.

Üç ülkenin yetkilileri Washington'da bugün de biraraya gelerek askeri ve ekonomik işbirliğinin ayrıntılarını ele alacak.

XS
SM
MD
LG