Erişilebilirlik

5 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Çokuluslu Amerikan şirketlerinin çok düşük oranda vergi ödediğini yazan New York Times vergi sisteminde reformu savunuyor. Ancak gazete, Obama’nın bu konudaki önerilerini gerçekçi bulmuyor.

“Obama yönetimi, kurumlar vergisi konusunu gündeme getirmekle doğru bir adım attı. Ancak şu ana kadar ifade edilen önerilerin daha çok bir fikir jimnastiği olduğunu umuyoruz. Obama’nın gündeme getirdiği öneriler, bu sorunu çözmekte siyasi ve teknik açıdan çok yetersiz kalıyor. Ekonomide düzelme başlar başlamaz, sıkıntıların eşit biçimde paylaşılmasını sağlayacak kapsamlı bir vergi reformu gerekecek. Bu reform, doğru bir biçimde yapılırsa katma değer vergisi veya enerji vergisi gibi yeni vergiler kaçınılmaz olacak. Bu tür kapsamlı reformlarla kıyaslandığında, kurumlar vergisinde yapılacak değişiklikler küçük bir ayrıntı gibi kalacaktır.”

Washington Post da çokuluslu firmalarla ilgili kapsamlı bir vergi reformunun şart olduğunu vurguluyor. Ancak gazete, Obama yönetiminin düşündüğü reformların Amerikan firmalarının rekabet gücüne zarar verebileceği görüşünde:

“Kurumlar vergisine ilişkin düzenlemeler tam bir sorunlar yumağı. Vergi oranları çok yüksek, ancak çok karmaşık muafiyetler de söz konusu. Obama yönetimi, gündeme getirdiği reformlarla birlikte, genel vergi oranını da düşürmelidir. Bu hem çokuluslu firmalara, hem de yurt içinde faaliyet gösteren firmalara avantaj sağlayacaktır. Obama, seçim kampanyası sırasında, vergi gelirlerinin azalmaması koşuluyla, kurumlar vergisinde indirime gidilmesi düşüncesini desteklemişti. Bu yaklaşım, kurumlar vergisiyle ilgili daha kapsamlı bir tartışmanın başlangıç noktası olmalıdır.”

USA Today, gazetecilerin haber kaynaklarını açıklamaya zorlanmaması için yeni federal yasalar çıkarılmasını istiyor. Gazete, böyle bir düzenlemenin yolsuzlukların açığa çıkarılmasını kolaylaştıracağını savunuyor:

“Hemen hemen her eyalette, gazetecilerin haber kaynaklarını gizli tutma hakkını koruyan yasal düzenlemeler mevcut. Ancak, bu konuda federal bir yasa bulunmadığı için avukatlar ve savcılar, sık sık gazetecileri haber kaynaklarını açıklamaya zorlayan davalar açıyorlar. Bu konuda yapılacak bir düzenleme aslında gazetecileri değil haber kaynaklarını koruyacaktır. Kimliklerinin gizli kalacağı güvencesini alan namuslu vatandaşlar, bu sayede yolsuzlukları ifşa etmekten çekinmeyecektir. Böyle bir güvence sağlanmazsa bundan, Enron, Watergate ve Walter Reed gibi skandallara neden olanlar kazançlı çıkacaktır.''

Christian Science Monitor gazetesi, Güney Afrika’nın Afrika’da demokrasi, barış ve refah açısından taşıdığı önemi vurguluyor. Gazete, yeni devlet başkanı Jacob Zuma’ya bütün kıtaya örnek olma çağrısında bulunuyor:

“Ne yazık ki, Güney Afrika’nın genç demokratik yönetimi, demokrasi mesajı vermekte başarısız oldu. Tam bir popülist olan Zuma, herkesi memnun etmek istiyor. Bir yandan mali sorumluluktan bahsederken, bir yandan da kriz ortamında refah düzeyini yükseltme vaadinde bulunuyor. Yolsuzluklarla mücadele sözü verirken, kendi adı yolsuzluklara karışmış durumda. Eğer Güney Afrika refahı ve demokrasiyi yaymak istiyorsa, bunu önce kendi içinde sağlamalıdır. Zuma’nın çözmesi gereken en önemli sorun budur.”


XS
SM
MD
LG