Erişilebilirlik

Ermenistan Sınırının Açılması Yönünde Beklentiler Artıyor


Türkiye 1993 yılında Azerbaycan topraklarının yüzde 20’sini işgal eden Ermenistan’a 16 yıldır ambargo uyguluyor. Türkiye’yle Ermenistan arasındaki yakınlaşma ve sınırın açılması ihtimali ne anlama geliyor?

Ana, Türkiye’de kaçak olarak çalışan 70 bin Ermenistan vatandaşından biri. Çocuk bakıcılığı yapan Ana, Türkiye – Ermenistan sınırının açılmasının hayatını değiştireceğini söylüyor.

Avrupa Birliği Baş müzakerecisi ve Devlet Bakanı Egemen Bağış, Ermenistan’a uygulanan ambargonun o ülkede zorluk yarattığını ve son dönemde ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için umut olduğunu söyledi. Bağış, “Ermenistan’daki nüfus sayılarına bakın. Dört milyondan iki milyona geriledi. Bu düşüş, insanların yoksulluktan kaçmasından kaynaklanıyor. Türkiye Ermenistan’ın ekonomik sorunlarını ticaret sayesinde çözebilir. Türk hükümeti Ermenistan’dan uçak seferlerinin yapılmasına izin verdi. Burada, çoğu kaçak 70 bin Ermenistan vatandaşı yaşıyor. Ermenistan’ın yüzde 15’i de bu işçilerin gönderdiği parayla geçiniyor,” diye konuştu.

Ancak ambargo sadece Ermenistan’ı değil, Türkiye’nin doğusunda sınır bölgesini de etkiliyor. Bu bölge Türkiye’nin en yoksul bölgelerinden biri. Uzmanlar sınırın açılmasının bu bölgeyi de kalkındıracağı görüşünde.

Türk-Ermeni Ticaret Konseyi Başkanı Kaan Soyak, Türk ve Ermeni siyasetçiler arasındaki güvensizliğin işadamları arasında bulunmadığını söylüyor. Soyak, “Geçen hafta Erivan’daydım. Türkiye’den mal alıp, Ermenistan’da üretimini yapıp Amerika ve Rusya’ya satış yapan işadamlarıyla tanıştım. Ve bu tür ticari girişimler sözleşme olmadan yapılıyor. Bu, güvene dayalı bir ilişki. Herkes birbirini tanıyor, güveniyor. Belge olmadan yüz binlerce dolarlık ticaret yapılıyor. Bence bu inanılmaz bir şey. Her iki taraf da bu ilişkinin geliştirilmesini istiyor,” dedi.

Obama yönetimi de Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesini destekliyor. Başkan Obama Nisan başında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bunu vurgulamıştı. Obama bu konuşmasında, “Sınırın açılması, Türk ve Ermeni toplumlarının barış ve refah içinde yan yana yaşamalarını sağlayacaktır. Bu da her iki toplumun çıkarınadır. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine Amerika tam destek veriyor,” demişti.

İş dünyası ve uluslararası toplum ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısında bulunurken, Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan, ambargonun Ekim ayına kadar kaldırılmasını umduğunu söylemişti. Dünya Kupası Elemelerinde Türkiye – Ermenistan 14 Ekim’de İstanbul’da karşı karşıya gelecek.

Ancak Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşma Azerbaycan tarafından kaygıyla izleniyor. Azeriler, ambargonun kaldırılmasının Ermenistan’ın Azerbaycan topraklarından çekilmesine bağlanmasını istiyor.

Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Soli Özel, Türkiye’yle Azerbaycan arasındaki gerginliğin Avrupa piyasalarına doğalgaz taşıması öngörülen Nabucco projesini de tehlikeye düşürdüğüne inanıyor. Özel, "Azeriler bu açılımlara sert tepki gösterdi. Rusya’ya bile yakınlaşma eğilimindeler. Nabucco projesinde kullanılacak doğal gazın bir kısmının Ruslara satılması konusu var. Azerbaycan olmadan da bu proje olmaz. Nabucco projesiyle ilgili herhangi bir adım atılacaksa Azeri doğal gazına güvenmeniz gerekiyor," diyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’ye uygulanan doğal gaz fiyatını arttırabileceğini belirtti. Türkiye şimdi Azerbaycan’ın kaygılarını gidermeye çalışıyor. Başbakan Erdoğan, önümüzdeki hafta Bakü’de temaslarda bulunmaya hazırlanıyor.

XS
SM
MD
LG