Erişilebilirlik

Amerika Savunma Bakanı Ortadoğu'da


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Ortadoğu gezisinin ilk durağı Kahire’ye vardı.

Gates, temaslarında Amerika’nın İran’la diplomatik yakınlaşma girişiminin Arap dünyasıyla ilişkilerini tehlikeye sokmayacağı konusunda Arap liderlere güvence verecek.

Savunma Bakanı Gates, Obama yönetiminin İran’la ilişkileri düzeltmesi durumunda eski müttefikleri Mısır ve Suudi Arabistan’ı terk etmeyeceğini söyledi.

Gates, Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleriyle yıllar süren dostlukları olduğunu hatırlatarak, bu ülkeleri yalnız bırakmayacaklarını açıkladı. İran’la ilişki kurarken bölge ülkelerinin hassasiyetlerini göz önünde tutacaklarını belirten Gates, amaçlarının yalnızca Amerika’nın değil, tüm bölgenin güvenliğini artırmak olduğunu sözlerine ekledi.

Bununla birlikte Amerika Savunma Bakanı Kahire’ye giderken gazetecilere yaptığı açıklamada, İran’la ilişkilerin gelişmesi konusunda tüm tarafların gerçekçi düşünmesini istedi. “Bölgede olabileceklerin abartılı bir şekilde yorumlanmasına yol açacak kaygılar var,” diyen Gates, “Başkan Obama’nın dediği gibi İran’a elimizi uzatmak istiyoruz, ama yönetimdeki herkes, başkandan en alt kademeye kadar herkes gerçekçi davranıyor. Eğer hala sıkılmış yumruklarla karşılaşırsak bu bizim için düşkırıklığı yaratmaz ,” diye konuştu.

Savunma Bakanı Gates ayrıca, gerek Mısır, gerekse Suudi Arabistan’ın gelecekte İran’la işbirliği yapmasını arzuladığını belirtti.

Gates, “Eğer Arap dünyası, Irak’ta İran nüfuzunun artmasından kaygı duyuyorsa, onlar da kendi nüfuzlarını kullanmalı, bu ülkede yeniden büyükelçilikler kurmalı, bölgesel güvenlik konularında ortaklaşa daha fazla sorumluluk almalıdır,” dedi. Amerika Savunma Bakanı, bir süre önce Mısır’ın Irak’la ilişkileri geliştirme yönünde önemli adımlar attığını belirtti.

Robert Gates’in Kahire ziyareti sırasında Ortadoğu Barış Süreci’ni de ele alması bekleniyor. Mısır’ın İsrail ve Filistinli yetkilileri bir araya getirme konusunda önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Gates, Kahire hükümetinden abluka altındaki Gazze’ye kaçakçılık yapılmasına olanak tanıyan tünelleri kapatmasını da isteyecek.

Gates, Suudi Arabistan’dan da, Guantanamo askeri üssünden salıverilecek bazı Yemenli tutsakları kabul etmesini isteyecek. Guantanamo’da tutulan 250 terör zanlısının büyük bir bölümü Yemen vatandaşı. Amerika kendi ülkelerinde işkence görebilecekleri kaygısıyla, salıverilecek bu tutsakları kabul edecek üçüncü ülkeler arıyor. Başkan Barack Obama, göreve gelir gelmez üsteki tutukevinin kapatılmasına karar vermişti.

XS
SM
MD
LG