Erişilebilirlik

Alman Okullarında 'İslam Dini Dersleri' Tartışması


Almanya uzun zamandan beri okullarda İslam dini dersleri verilip verilmemesi, verilecekse, bunun nasıl olması gerektiğini tartışıyor. Son olarak Berlin’de gerçekleşen bir halk oylaması konuyu tekrardan gündeme getirdi. Cem Dalaman’ın haberi.

Almanya'da okullarda din dersleri, matematik, edebiyat yada coğrafya gibi diğer derslerden çok daha değişik bir konuma sahip ve yıllardır süren tartışmaların nedeni. Din dersleri devletin koruması altında ve derslerin konumunu doğrudan Federal Anayasa’nın 7. maddesi düzenliyor. Buna göre din dersleri ya sadece eyalet hükümetlerinin ya da eyalet yönetimlerinin dini cemaatlerle tespit ettiği şekilde verilebiliyor. İslam dini derslerinin durumu ise sorunlu. 1980’li yıllardan okullarda tek tip İslam dersi verilmesi konusunda resmi kurumlarla Müslüman cemaatler arasındaki diyalog ve arayış şimdiye dek tatmin edici bir sonuç çıkarmadı. Nitekim 2008 ilkbaharında Alman hükümeti, Müslüman kuruluş temsilcileriyle İslam dersinin Almanca olarak müfredata alınması konusunda ilke anlaşmasına varmış, ancak resmi muhatap ve Almanca bilen din uzmanı eksiklikleri nedeni ile bu planın yaşama geçirilmesi aksamıştı. Geçen hafta Berlin’de düzenlenen halk oylaması konuya şu aralar tekrardan hareketlilik getirdi. Almanya’nın diğer eyaletlerine kıyasla Berlin okullarında din dersi sadece müfredat dışında ve dini cemaatların imkanlarıyla veriliyor. Buna karşılık 2006 yılından beri 7’inci sınıftan itibaren öğrenciler zorunlu ahlak dersi alıyor. Farklı inanç ve kültürlere sahip öğrencilerin katıldığı bu derste; kimlik, arkadaşlık, özgürlük, şiddet, adalet, ayrımcılık gibi konular işleniyor, ayrıca Hıristiyan, İslam, Musevilik ve Budizm hakkında bilgi veriliyor. Söz konusu oylamada Berlinli seçmenler Almanca’da “Etik” olarak tanımlanan ahlak dersine ek olarak din dersinin de mecburi seçmeli ders olarak müfredata alınıp alınmamasını oyladı, kiliselerle bazı Müslüman cemaatlerin desteklediği bu talep referandumda reddedildi. Ancak oylama sonrasında konuyla ilgili tartışmalar sürüyor. Oylamada İslam dersinin de seçmeli olarak verilmesinden yana olduklarını belirterek, Berlin başta olmak üzere Alman okullarında İslam din dersi okutulması gerektiğini savunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Almanya örgütü sözcüsü Bekir Alboğa, İslam din derslerinin Türkiye’de olduğu gibi devletin denetimi altında verilmesi gerektiği belirtiyor.

Nüfusunun üçte ikisinin her hangi bir dini cemaate üye olmadığı ve Alman kamuoyunda ‘laikliğin kalesi’ olarak tanımlanan Berlin’deki etik dersi Almanya’da müfredata örnek oluşturabilecek bir model olarak tanımlanıyor. Yeşiller Partisi milletvekili Özcan Mutlu söz konusu dersin, farklı din ve kültürdeki öğrencilerin birbirlerinin dinini ve kültürünü tanımasını sağladığını ve birleştirici bir unsur olduğunu savunuyor.

Konunun uzmanları Berlin'deki oylamanın ardından, ahlak dersi modelinin önümüzdeki Eylül ayında yapılacak federal seçimler sonrasında Almanya’nın diğer 15 eyaletinde de kabul edilmesini bekliyorlar.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG