Erişilebilirlik

Almanya'yı Domuz Gribi Telaşı Sardı


Alman yetkililer bugün itibarıyla ülkede kesinleşen domuz gribi vakası sayısını 5 olarak açıkladı. Geçen günlerde de konuya kısmen paniğe varan bir yoğunlukla eğilen ülkede son bir gelişme, durumu daha da ciddileştirecek nitelikte.

Bavyera Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan bir açıklamaya göre, virüsün insandan insana bulaştığı ilk vaka tespit edildi. Münih yakınlarında bulunan bir hastahanede çalışan bir hemşirenin, virüsü taşıyan bir hastayla teması sonucu gribe yakalandığını doğrulayan yetkililer, söz konusu hastanın Meksika’daki tatili sırasında hastalığı kaptığını ve karantina altında tutulduğunu bildirdiler.

Solunum yolu ile virüsü kaptığı anlaşılan hemşire de tedavi için karantinaya alındı, hastalığın yüksek ateş ve boğaz ağrısı gibi belirtilerine rağmenhastaların durumunun iyi olduğu açıklandı. Ülkenin salgın hastalıkları araştırma kuruluşu olan Berlin’deki Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan değerlendirmede ise söz konusu olayla domuz gribinininsandan insana bulaşması ileAvrupa’da yeni bir boyut kazandığı ve virüsün izole edilmesinin ne kadar güç olduğunun bir kez daha anlaşıldığı bildirildi.

Enstitü yetkilileri,AB sağlık bakanlarının Lüksemburg’daki zirvelerinde hastalıkla mücadelede ortak adımlar saptamamasını da eleştirdiler. AB herhangi bir seyahat yasağına gitmeme kararı almıştı.Öte yandandünya hava taşımacılığında önemli nokta olan Münih ve Frankfurt Havalimanları'nda da önlemler artırıldı.

Almanların konuya tedirginlikle eğilmelerinin sebebi turizm konusundaki sayılarla daha iyi anlaşılabiliyor. Almanya turizm alanında dünya şampiyonu, 2008’de yılda en az bir defa yurtdışına çıkan Alman sayısı 57 milyon olarak tanımlanıyor. Sadece şu anda 5 bine yakın Alman’ın Meksika’da tatillerini geçirdiği tahmin ediliyor.

Bu arada Almanya genelinde acil durumlara karşı, Tamiflu ve Relenza gibi ilaçların ivedilikle dağıtımı için hazırlıklar sürüyor. Gribe karşı henüz somut bir tedavi şekli geliştirilebilmiş değil. Berlinli doktor Ufuk Karabayır buna rağmen son günlerde genel olarak grip hastalıklarına karşı hassaslığın arttığını ve domuz gribi dışındaki gripler için aşı olmak isteyenlerin sayısında büyük artış olduğunu anlatıyor.

Dünya Sağlık Örgütü doğrudan domuz gribi aşısının en erken dört ila altı ay arasında geliştirilebileceğini açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG