Erişilebilirlik

Türkiye Dini Özgürlükler Raporunun Takip Listesinde


Amerikan hükümeti tarafından desteklenen Uluslararası Dini Özgürlükler Komisyonu son raporunda Türkiye’yi yine takibe alınması gereken ülkeler arasında saydı.

Her yıl Amerika Dışişileri Bakanlığı, Kongresi ve yönetimine tavsiyelerde bulunmak amacıyla yayınlanan raporda Türk devletinin laiklik tanımlamasının dini özgürlükleri zaman zaman kısıtlayıcı sonuçlar doğurduğu görüşü savunuluyor.

Türk hükümetinin dini özgürlüklere genel olarak saygı duyduğunun ifade edildiği raporda buna rağmen özellikle resmi kurumlarda dini özgürlüklere kısıtlamalar getirildiğiöne sürülüyor ve üniversitelerdeki başörtüsü yasağı örnek gösteriliyor.

Rapor, Amerikan hükümetinin Türkiye’ye dini özgürlükleri iyileştirecek yasal reformları gerçekleştirmesi için teşvik etmesi çağrısında bulunuyor.

Raporda Amerikan hükümetine Türk yetkililerle başörtüsü yasağının kaldırılması konusunda işbirliği yapılması ve konunun Avrupa Komisyonu tarafından gündeme getirilmesi,Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’aPatrikhane’nin Ekümen statüsünün tanınması konusunda telkinde bulunulması, Heybeliada Ruhban okulunun Patrikhane kontrolünde yeniden açılması, Mor Gabriel Suryani Manastırı’na el koyma davasından vazgeçilmesi, dini topluluklara ait mülklerin vakıflar tarafından alıkonmasına son verilmesi, Sufi tekkeleri, Alevi cem evlerinin faaliyetlerine izin verilmesi veceza yasasının 301 maddesinde daha fazla değişiklik yapılmasıgibi tavsiyeler yer alıyor.

Türkiye ile birlikte takibe alınan ülkeler listesinde Afghanistan, Beyaz Rusya, Küba, Mısır, Endonezya, Laos, Rusya, Somali, Tacikistan ve Venezüela yer alıyor.

XS
SM
MD
LG