Erişilebilirlik

Terörist İzleme Listesi Tartışma Yaratıyor


Amerika Federal Soruşturma Bürosu FBI, terörist listesindeki isimlerin bir milyona çıktığını açıkladı. Terör saldırılarını engellemek için istihbarat ajansları ve güvenlik güçleri tarafından kullanılan listedeki isim sayısı, FBI’ın 2003’te terörist olduğundan şüphelenilen isimler hakkındaki bilgileri depolama, değerlendirme ve paylaşma amacıyla kurduğu gözlem merkezinin oluşumundan beri giderek artıyor.

Ancak FBI’ın listesi ulusal ve uluslararası çapta bazı eleştiri oklarına da hedef oluyor.

Kimi Yolculara göre havaalanlarındaki güvenlik taramasını geçmek hiç de kolay değil. Çünkü adları Amerikan hükümetinin “uçamayacak kişiler” olarak nitelediği listedeki isimlerle eşleşiyor.

Liste, belirli adları taşıyan ve hiçbir suçu olmayan binlerce kişiyi etkilediği için sık sık şikayet konusu oluyor.

FBI, bu listenin hükümetin terörist izleme listesinin sadece bir parçası olduğunu, istihbarat ve iç güvenlik dairelerince oluşturulduğunu söylüyor.

Bütün bilgiler, FBI’ın Washington yakınlarındaki Terörizm İzleme Merkezi’nde arşivleniyor. Ajanlar günlük olarak bu bilgileri inceliyor, gerekli birimlere iletiyor. Merkezin direktör yardımcısı Tim Healy, listenin doğruluğunun çok önemli olduğunu söylüyor.

Healy, “ Tam olması çok önemli çünkü kimseyi atlamamamız lazım. Bu bir dengeleme işi. Vatandaşlar ve onların kaygılarıyla Amerika’nın güvenliği için gerekli adımları dengelemek için bunu yapmak şart” diyor.

Hükümetin yaptığı kontrole göre, 2005’te 288 bin girişin bulunduğu listenin 2009’da bir milyon girişe yükseldiği ortaya çıktı. Bunların 400 bini isimlerden oluşuyor.

Yetkililer, listenin terörist tehditleri azaltmanın bir yolu olduğunu söylüyor. Temel amaç listedeki isimlerin düzenli olarak gözlemlenmesi, trafik ihlali yaptıklarında ya da dışarıdan ülkeye girmeye çalıştıklarında polis tarafından durdurulmaları. Polis, merkezi arar aramaz kişinin isminin listede olup olmadığını hemen bulabiliyor.

Washington’daki Amerikan Bireysel Özgürlükler Sendikası’ndan Jay Stanley’e göre, liste vatandaşlık haklarını ihlal ediyor.

Stanley, "Usame bin Ladin ve yandaşlarının o listede olması gerektiği konusunda herkes görüş birliği içinde. Ancak hükümetin bunu çok dikkatli yapması, çok ciddi işlemler uygulaması gerekiyor. Yetkililerin, listeye koydukları kişiler hakkında dikkatli olmaları gerektiği gibi insanların o listeden çıkarılma hakkı olduğunu da kabul etmesi gerekiyor” diyor.

İç Güvenlik Bakanlığı’na göre, 2007’den bu yana 51 bin kişi, yanlışlıkla alındıkları gerekçesiyle listeden çıkarılmak için başvuru yaptı.

FBI, geçen yıl bilgilerin geçerliliğini yitirmesi ya da güvenlik soruşturmalarının tamamlanması nedeniyle 33 bin girişin listeden silindiğini açıkladı. Listedeki isimlerin yüzde 95’inin Amerikan vatandaşı olmadığı bildiriliyor.

Amerikan havaalanları ve sınırlarındaki güvenlik giderek sıkılaştırılıyor. FBI da listenin Amerika dışındaki ülkelerin de çıkarına olduğunu savunuyor.

Amerikalı yetkililer, listenin Kanada, Avustralya ve Amerika’nın diğer müttefikleriyle paylaşıldığını söylüyor.

Haberi sesli olarak dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG