Erişilebilirlik

Abhazya ve Güney Osetya'yı Rusya Koruyacak


Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgeleri Abhazya ve Güney Osetya'yı geçen yıl bağımsız devletler olarak tanıyan Rusya, iki bölgenin sınır savunmasını da üstlendi. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, sınır savunmasıyla ilgili anlaşmaları, Moskova’da, Abhaz lider Sergei Bagapsh ve Güney Osetya lideri Eduard Kokoity ile birlikte imzaladı.

Anlaşmayla iki bölgenin Gürcistan’la sınırlarının koruma ve savunması, en az 5 yıl süreyle Rus ordusuna devredildi. Anlaşma, sınırda görev yapacak sivil ve asker Rus personele iki bölgede de yasal dokunulmazlık da tanıyor. Ayrıca Abhaz ve Osetyalı yetkililer ancak Rus komutanların izniyle askeri tesislere girebilecek.

NATO, anlaşmaların yasal olmadığı ve Avrupa Birliği’nin girişimiyle sağlanan ateşkesi ihlal ettiğini görüşünde.

1990’lı yıların başlarında Gürcistan’dan tek taraflı ayrılan Abhazya ve Güney Osetya, Rus-Gürcistan savaşından sonra bağımsızlıklarını ilan etmişti. Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını şimdiye kadar Rusya’dan başka sadece Nikaragua tanıdı.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Shota Utiashvili, Tiflis’de yaptığı açıklamada, Rusya’nın attığı adımın sürpriz olmadığını söyledi. Sözcü Utiashvili, Rusya’nın, yeni anlaşmalarla, iki bölgeyi topraklarına katma yolunda önemli bir adım attığını belirtti. Rusya’nın, geçen Ağustos’ta, Gürcistan’a da bunun için saldırdığını öne süren Utiashvili, “bilfiil ilhaka anlaşmalarla yasallık kazandırılmıştır” dedi.

Kremlin ise savaşı Gürcistan’ın başlattığını ve Abhazya ile Güney Osetya’daki vatandaşlarını korumak zorunda kaldığını iddia ediyor. Rusya Devlet başkanı Dmitri Medvedev, imza töreninde, NATO’nun Gürcistan’da yapacağı askeri tatbikata da değindi.

Medvedev, törende yaptığı konuşmada, tatbikattan vazgeçilmemesinin çok olumsuz sonuçları olacağını ve sorumluluğun sadece NATO komutanlarına ait olacağını vurguladı.
NATO’nun, İstanbul İşbirliği Girişimi, Akdeniz Diyaloğu ve Barış İçin Ortaklık Programları çerçevesinde planlandığı tatbikat, 6 Mayıs - 1 Haziran tarihleri arasında yapılacak. 1 yıldır planlanan tatbikatlara Gürcistan, Amerika, İngiltere, Azerbaycan, Ermenistan, Kazakistan, Yunanistan, Kanada, Arnavutluk, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Moldova, Sırbistan, İspanya, Makedonya ve Türkiye’den bin 300 asker katılacak.

Tiflis yakınlarında yapılacak tatbikatın senaryosu, Birleşmiş Milletler'den alınan hayali yetkiyle NATO birliklerinin bölgede baş gösteren bir krize yanıt vermesini içeriyor.
Tiflis’teki Stratejik Araştırmalar Merkezi’nden Romaz Sakbarelidze, NATO tatbikatının savaştan çok önce planlandığına dikkat çekiyor ve son anda iptal edilmesinin yanlış bir siyasi mesaj vereceğini söylüyor.

Gürcü uzman, tatbikat senaryosundaki krizin, NATO ile Rusya arasında çıkması muhtemelen bir savaşla ilgili olduğunu ancak, Gürcistan topraklarında yapılmasının sanıldığı kadar hayali olmadığını söylüyor.

Bu arada, Moskova hükümeti, NATO’nun Brüksel’deki merkezinde görevli iki Rus diplomatını casusluk iddiasıyla sınır dışı edilmesini protesto etti. Olay geçen yıl Estonya’da ortaya çıkarılan casusluk skandalıyla ilgili.

XS
SM
MD
LG