Erişilebilirlik

Türk - Amerikan İlişkilerinde 24 Nisan Eşiği Aşıldı


Başkan Obama’nın 24 Nisan mesajının ne anlama geldiği tartışılırken, Washington’daki gözlemciler, 24 Nisan sorununun aşıldığını, Türk-Amerikan ilişkilerinin güçlendirilmesi sürecine ağırlık vermek gerektiğini düşünüyor.

Başkan Barack Obama’nın 24 Nisan Ermeni anma günü mesajında ‘soykırım’ sözcüğünü kullanmaması, ancak Ermenice büyük felaket anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesine yer vermesi farklı kesimlerden farklı tepki gördü.

Bazıları, Obama’nın “Meds Yeghern” ifadesini kullanarak, Ermenice “soykırım” dediğini savunurken, bazı kesimler, Obama’nın Türkiye’nin hassasiyetini göz önüne alarak Ermeni asıllı Amerikalılara verdiği sözden döndüğüne dikkati çekiyor. Amerika’daki Ermeni kuruluşları, Obama’nın açıklamasını sert bir şekilde eleştirdi.

24 Nisan aşıldı ama Washington’da “Ermeni soykırımı” konusu bitmiş değil. 252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı Temsilciler Meclisi’nin gündemine alınmayı bekliyor. Obama’nın “soykırım” sözcüğünü kullanmaması bu tasarıyı nasıl etkiler? Washington’daki Türk Amerikan Konseyi (ATC) Başkanı Büyükelçi James Holmes, Obama’nın soykırım sözcüğünü kullanmamasının tasarının bu şekliyle kabul edilmesini zorlaştıracağı tahmininde bulunuyor.

Holmes’a göre, Demokrat Parti’nin çoğunlukta olduğu bir Kongre, son derece popüler olan Demokrat Partili Başkan Obama’yı zor durumda bırakmaktan kaçınır.

Obama, iktidarının hemen başında Ankara ve İstanbul’u ziyaret ederek Türk Amerikan ilişkilerine verdiği önemi vurgulamıştı. Büyükelçi Holmes, Obama’nın Türkiye ziyaretinin son derece başarılı olduğunu söylüyor.

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Büyükelçi Holmes, Obama Yönetimi’nin bir Türkiye politikası oluşturduğunu ve bunun çok önemli bir gelişme olduğunu vurguluyor. Holmes’a göre, bugüne kadar Türk-Amerikan ilişkileri, Amerika’nın Ortadoğu veya transatlantik politikasının bir parçası olarak şekillendirilirken, Obama yönetimi, doğrudan Türkiye’ye yönelik bir politika uyguluyor. Son beş altı yıldır Türkiye’nin denklemin bir parçası olduğunu, söyleyen Holmes, Obama yönetiminin, bazıları ikili ilişkiler, bazıları çok taraflı ilişkiler açısından ele alınacak 10 – 12 politika belirlediğini, Türk Amerikan ilişkilerinin de bu güçlü temel üzerine inşa edileceğini söylüyor.

Büyükelçi Holmes, Amerika’nın bölgedeki başarısının Türkiye’ye, Türkiye’nin başarısının da büyük ölçüde Amerika’yla kurduğu ilişkilere bağlı olduğunu düşünüyor.

Barış Ornarlı'nın haberini dinlemek için sağ üst köşedeki MP3 bağlantısına tıklayabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG