Erişilebilirlik

28 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Domuz gribiyle ilgili gelişmelere bütün gazetelerde geniş yer veriyor. Amerika’da henüz kimsenin bu hastalıktan ölmediğini hatırlatan New York Times yine de tedbirli davranmak gerektiğini vurguluyor:

“Gelişmelerin çok iyi takip edilmesi ve en kötü senaryoya göre hazırlık yapılması gerekiyor. Şu ana kadar alınan önlemler son derece yerinde. Sağlık yetkilileri, domuz gribinin bir salgına dönüşmesi olasılığına karşı, hükümetin stoklarında bulunan ilaçları eyaletlere ve yerel yönetimlere dağıtacak adımları attı. Ayrıca bu hastalığa karşı bir aşı geliştirilmesi için de harekete geçildi. Ancak Senatonun, Kathleen Sebelius’un Sağlık Bakanlığı’na atanmasını hala onaylamaması düşündürücü. Ayrıca Obama yönetimi de Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nin başına hala bir atama yapmadı. Böylesine hızla yayılan bir virüse karşı, sağlık hizmetlerindeki en önemli pozisyonların boş kalması endişe verici.”


USA Today ise 45 milyon Amerikalının aşılandığı 1976 salgınında yapılan aşıların, hastalıktan daha çok ölüme yol açtığını hatırlatıyor. Gazete, bu nedenle paniğe karşı uyarıda bulunuyor:

“Bugün yayılan virüsün yapısı 1976’dakinden çok daha farklı olabilir. Bu nedenle geçmişteki olumsuzluk, Obama yönetimi için bir örnek oluşturmamalıdır. Ancak yine de, hem paniği önleyecek, hem de en kötü duruma hazırlıklı olunmasını sağlayacak bir serinkanlılıkla hareket edilmelidir. Şu ana kadar, yönetim de buna uygun davrandı. Obama tetikte olmak gerektiğini ancak alarma geçmek için henüz erken olduğunu söyledi. Hastalığın gerçek yapısıyla ilgili sorular cevaplanmadığı sürece elimizde sadece tek bir reçete var; büyük dozda ihtiyat ve akılıca hazırlanmış bir eylem planı.”

Boston Globe domuz gribini, Obama yönetimi için beklenmedik bir siyasi sorun olarak tanımlıyor. Gazete, hastalığa karşı Obama yönetiminin şu ana kadar izlediği politikayı da başarılı buluyor:

“Obama yönetimi kamuoyuna doğru bir mesaj verdi; paniğe kapılmayın ancak tehlikeyi de küçümsemeyin dedi. Ancak doğru liderlerin görev başında olması da ilaçları hazırlamak kadar önemlidir. Bu yılın başında, Maine senatörü Susan Collins öncülüğündeki Cumhuriyetçiler, salgın hastalıklara karşı öngörülen bütçeyi federal teşvik yasasından çıkartmayı başarmıştı. Bugün yaşananlar, mantıkdışı partizanlık adı verilen bu salgın hastalığın ne kadar tehlikeli olabileceğini ortaya koydu. Gelinen noktada, b kamu sağlığı açısından u hastalık, domuz gribine kıyasla çok daha büyük bir tehlike oluşturmaktadır.”


Washington Post gazetesi,yönetime, bankalarla ilgili kararlarında şeffaf bir tutum izlemesi çağrısında bulunuyor. Gazete, bankaların gerçek durumunun kamuoyundan gizlenmesinin bir işe yaramayacağını yazıyor:

“Amerikan bankalarının mali gücüyle ilgili belirsizlik, bankacılık sektörünün durma noktasına gelmesinin en büyük nedenidir. Bankalar kredi vermek istemiyor, yatırımcılar kredi almak istemiyor ve tüketiciler harcama yapmak istemiyor. Bunun panzehiri ise bilgi akışının sağlanmasıdır. Elbette bankaların gerçek durumunun açıklanması, istikrarın sağlanması çabalarına zarar verebilir. Eğer bankalar bu testi geçemediyse, yeni bir güvensizlik dalgası yayılabilir. Ancak zaten testin sonuçlarıyla ilgili bilgiler, bir biçimde kamuoyuna sızacak. Testi geçen banklar bunu uzun süre saklı tutmayacaktır. Bu nedenle sonuçların yetkili ağızlardan açıklanması çok daha doğru olacaktır.”

XS
SM
MD
LG