Erişilebilirlik

Başkan Obama'nın İktidardaki 100. Günü


Başkan Barack Obama iktidardaki yüzüncü gününü doldurdu. Amerika’nın ilk siyah başkanı, seçimi “değişim” sloganıyla kazanmıştı.

20 Ocak günü, Amerikan Kongresi’nin önündeki yemin törenini milyonlarca kişi izledi. Obama, 100 gün içinde önemli adımlar attı. Obama, Irak’ta görev yapan Amerikan askerlerinin çekilmesi ve Küba’daki Guantanamo askeri hapishanesinin kapatılmasını için emir verdi; Merkezi İstihbarat Dairesi'nin (CIA) gizli cezaevlerinin kapatılmasını, işkenceye varan sorgu yöntemlerinin yasaklanmasını kararlaştırdı; kürtaj, kök hücre araştırmaları konusundaki sınırlamaları kaldırdı ve işyerinde kadın erkek eşitliği açısından önemli bir yasal düzenlemeye imza attı.

Öncelikli Sorun Ekonomik Kriz

2007 – 2008 yıllarında Bush Yönetimi’nin dış politikasını değiştirme sözüyle büyük destek toplayan Obama’nın birinci önceliği ekonomi oldu. Peki 100 gün içinde ekonomiyi düzeltmek için neler yapabildi? Geçen 100 günden sonra ekonomik durgunluk, kredi sıkışıklığı ve piyasalardaki istikrarsızlık devam ediyor, işsizlik artıyor. Ancak Obama 100 gün içinde 789 milyar dolarlık bir teşvik paketinin kabul edilmesini sağladı; emlak ve kredi piyasalarına müdahale etti; batık mortgage kredilerinin satın alınması için bir plan açıkladı; otomotiv sektörüne destek verdi ve finans sektörünün denetlenmesi için önlemler hazırlıyor. Ancak, henüz bütün bu önlemlerin etkisi kesin olarak görülmeye başlamadı.

Buna rağmen, kamuoyu yoklamaları Amerikan halkının çoğunluğunun Obama’nın ekonomi politikalarını desteklediğini ve ileriye umutla baktığını gösteriyor.

Ancak, muhafazakar eğilimli American Enterprise Enstitüsü uzmanı Alan Viard, Obama’nın icraatlarını fazla olumlu bulmuyor. Viard, Obama’nın önerdiği 3,5 trilyon dolarlık bütçeyi eleştiriyor ve devlet harcamalarının aşırı olduğunu, vergi kesintilerinin yetersiz kaldığını savunuyor.

Bazılarıysa Obama’nın ekonomi politikalarının istenen sonucu verip vermeyeceğini anlamak için henüz erken olduğunu düşünüyor. Obama’nın doğru yolda olduğunu düşünen Amerika İlerleme Merkezi uzmanı Joshua Picker, perakende satışları ve tüketici harcamaları verilerinde iyileşme olduğuna dikkati çekiyor. Yine de uzmanlar daha yapılması gereken çok şey olduğu konusunda görüş birliği içinde.

Dışpolitikada Üslup Değişikliği

Dış politika konusunda Obama yönetimi daha fazla umut vaat ediyor. Amerikan dış politikasındaki üslup farkı çok belirgin. Başkan seçildikten sonra ilk söyleşisini el Arabiya televizyonuna veren Obama, sadece Müslümanlara değil, herkese “sizi dinleyeceğiz, size saygı duyacağız” mesajını vurguladı. Obama, Bush döneminde Amerika hakkında oluşan bütün önyargıları yıkmayı hedeflediğini kaydetti.

Obama, göreve başlamasından sonraki 100 gün içinde Türkiye’ye giderek Türk-Amerikan ilişkilerine verdiği önemi gösterdi.

Bush döneminde bozulan Türk-Amerikan ilişkilerini düzeltmeyi hedefleyen Obama, Türkiye’yle Amerika’nın model bir ortaklık kurabileceğini söyledi.

Irak’tan asker çekip Afganistan’a takviye yapma kararı alan Obama, Güney Asya özel temsilciliğine Richard Holbrooke’u; Ortadoğu özel temsilciliğine George Mitchell’ı atadı.

Obama, İran ve Küba’ya diyalog çağrısında bulunduğu için Washington’da muhafazakarların tepkisini topladı.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Daniel Hamilton, Obama’nın bu açılımlarını destekliyor. Hamilton, “Anlaşamadığınız düşmanlarınıza da el uzatabiliyorsanız, en azından farklılıklarınızı konuşabilirsiniz. Bu da ilk 100 günün mesajı oldu,” diyor.

Ancak dış politikada da yeni bir başkanın ne kadar etkili olduğunu görmek için en az bir – bir buçuk yıl beklemek gerekiyor.

Obama'ya Güçlü Halk Desteği

Brookings Enstitüsü uzmanı Stepehn Hess, Obama’nın popülaritesine dikkati çekiyor. Hess, “Obama’nın 100 gün içinde yaptıkları sadece Amerikalılara değil, dünyaya çekici geldi” diyor.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonu tarafından yapılan bir araştırmaya göre Amerikalıların yüzde 69’u Obama’nın icraatlarını destekliyor; yüzde 26’sı onaylamıyor.

Amerika'nın Sesi'nden Barış Ornarlı'nın haberinin tümünü sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG