Erişilebilirlik

Almanya'da Bu Yıl Genel Seçimler Yapılacak


Almanya'da içinde bulunduğumuz 2009 ‘süper seçim yılı’ olarak tanımlanıyor. Önümüzdeki altı ay içinde Almanya'yı dört eyalet seçimi, Cumhurbaşkanlığı, Avrupa Parlamentosu ve Federal meclis seçimleri bekliyor. Ancak özellikle Avrupa Parlamentosu seçimlerine yönelik ilgi Berlin’deki siyasetçileri kaygılandıracak düzeyde az.

AB’nin araştırma kurumu Eurobarometre’nin yaptığı son kamuoyu araştırmasına göre, her iki Alman vatandaşından biri 7 Haziran’da Avrupa Parlamentosu seçimleri yapılacağından haberdar bile değil. Seçimlerin gerçekleşeceğini bilenlerin ise sadece yüzde 43’ü oy kullanacaklarını beyan ediyorlar. Konuyla ilgili yapılan yorumlarda, kamuoyunda Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosu’nun imajlarının giderek bozulduğu, ekonomik sorunlar ve işsizlik konularında her iki kuruma güvenin neredeyse çöktüğü savunuluyor. Öte yandan son aylarda Avrupa Parlamentosu’nun Alman milletvekillerinin verimsizliği ve adlarının karıştığı skandallarla bağlantılı medyada yer alan olumsuz haberlerin de ilginin bu denli azalmasına neden olduğuna vurgu yapılıyor. Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılım oranının Almanya’da yüzde 30’un altına bile düşebileceği tahminleri sonrasında Federal Seçim Kurulu kendini bir açıklama yapmak zorunda hissetti ve seçimlerin geçerliliği konusunda yasal olarak bir alt katılım sınırının olmadığını, katılımın yüzde 10 olması durumunda bile seçimin meşru sayılacağını bildirdi.

Öte yandan başka bir araştırmanın sonuçlarına göre, Almanya'da yaşayan Türklerin yüzde 55,5'i seçimlerde sosyal demokrat SPD'ye oy vermek istiyor. Yeşiller Partisi'ne destek veren Türklerin oranı yüzde 23,3, muhafazakar Birlik Partileri CDU/CSU ise Türklerin sadece yüzde 10,1'inin desteğini buluyor. Uzmanlar özellikle Federal seçimler öncesinde, partilerin çok yoğun bir şekilde Türk kökenli seçmenlere yönelik kampanyalar planladıklarını, Türk kökenli aday sayısının artacağını, ancak Birlik partilerinin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı tavrından ötürü inandırıcılığının az olduğunu belirtiyorlar. Almanya’da 600 bine yakın Türk kökenli Alman vatandaşının seçim hakkı var. SPD Berlin milletvekili Dilek Kolat’da partilerin Türkiye’ye bakış açısının Türk kökenli seçmenlerin tercihlerini belirlediğini savunuyor.
Bu arada aynı araştırmaya göre Almanya'da doğrudan başbakan seçilebilse Türklerin yüzde 25,1'inin Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir'e oy vermek istediği, onu yüzde 20,2'yle SPD'nin başbakan adayı olan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in ve yüzde 7,5 ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in izlediği saptandı. Almanya’da genel seçimler 27 Eylül tarihinde yapılacak.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG