Erişilebilirlik

Nuri Bilge Ceylan Cannes Film Festivali Jürisinde


Dünyanın en önemli sinema buluşması sayılan 62. Uluslararası Cannes Film Festivali, 13-24 Mayıs tarihlerinde yapılacak. Festivalde bu sene Türkiye’den bir yönetmen yarışmayacak ancak geçtiğimiz yıl ödül alan yönetmen Nuri Bilge Ceylan, 20 film arasından seçim yapacak jüride görev alacak.

Cannes Film Festivali’nde geçtiğimiz yıl, ‘Üç Maymun’ filmi ile en iyi yönetmen ödülünü kazanan Nuri Bilge Ceylan ödülünü “tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” diyerek almıştı. Bu yıl Festivalde Türkiye’den bir yönetmen yarışmayacak ama en iyi yönetmen ödülünü alan Nuri Bilge Ceylan jüride görev alacak. Fransa’nın güney kenti Cannes’da 13-24 Mayıs tarihleri arasında yapılacak festivalde bu sene sinemanın dev yönetmen ve oyuncuları yarışacak.

Festival Yönetimi geçtiğimiz hafta Paris’te düzenledikleri basın toplantısı ile her yıl ses getiren festival afişi, jüri üyeleri ve yarışacak filmleri açıkladı. Festivalin bu yılki afişi Michelangelo Antonioni’nin “L’Avventura” filminden bir sahneye ait fotoğrafla hazırlanmış. 1960 yılında L’Avventura filmiyle Cannes’da yarışan Antonioni, filmin ana karakteri Anna’nın kayboluş nedeninin yeterince aydınlatılmaması nedeniyle Cannes seyircisi tarafından yuhalanmış. Hatta, Antonioni ve oyuncular Jüri ödülünü alırken, üzerlerine domates fırlatılmıştı. Şimdi Festival yönetimi, bu yılki afişi, sahneleri hafızalarda yer eden L’Avventura’nın bir sahnesine ait siyah beyaz fotoğrafla hazırlamış.

Bu sene altın palmiye için yarışacak 20 film arasından seçim yapacak Jüriye Fransa’nın ünlü oyuncularından İsabella Huppert başkanlık edecek. Huppert’e jüride Nuri Bilge Ceylan’ın yanısıra İtalyan oyuncu ve yönetmen Asia Argento, Koreli yönetmen Lee Chang Dong, Amerikalı yönetmen James Gray, İngiliz Yazar senaristHanif Kureishi, Tayvanlı oyuncu Shu Qı ve Amerikalı oyuncu Robin Wright Penn eşlik edecek. Ancak bu sene jürinin işi hayli zor zira oyuncusuyla, yönetmeniyle ve güçlü senaryosuyla bu sene birbirinden iddialı 20 film yarışıyor.

Dünyaya iki hafta boyunca sinema ziyafeti sunacak olan Festival 13 Mayıs’ta, Disney yapımı üç boyutlu bir çizgi sinema eseri olan 'UP- Yukarı' adlı film ile açılış yapacak. Festivalin gözde isimlerinden İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın 4 kişi arasında geçen gerilimli bir aşk hikayesini anlattığı filmi 'Buruk Kucaklaşmalar/Los Abrozos Rotos' iddialı filmlerden yalnızca birisi. Güçlü İngiliz yönetmen Ken Loach’un 'Eric’i Aramak' (Looking For Eric ), Fransız yönetmen Alain Renais’nin geri dönüş filmi diye nitelenen 'Deli Otlar/Les Herbes Folles', yine son dönemlerin en büyük isimlerinden Lars Von Trier’nin, dünyanın tanrı tarafından değil şeytan tarafından yaratıldığı temasını işleyen gerilim ve korku filmi 'Deccal/Anti-Christ' diğer iddialı filmler arasında yer alıyor.

Cannes’ın geleneksel açılış töreninde kırmızı halı üzerinde yürüyecek yıldız yönetmenlerden birisi de çarpıcı, şaşırtan, şiddeti zeki bir doğallıkla veren ünlü yönetmen Quentin Tarantino. Tarantino, Festivale 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi ordusuna karşı savaşmak üzere Fransa’ya gelen bir grup amerikalı askerin hikayesini konu alan 'Şerefsiz Piçler' filmiyle katılacak. Rezervuar Köpekleri, Ucuz Roman (Pulp Fiction), Öldürmek için Doğanlar ve son olarak da Kill Bill adlı eserleriyle hafızalara kazınan sinema dehası, daha önce Pulp Fiction filmiyle Altın Palmiye ödülü kazanmıştı.

Bu yıl 62’incisi yapılacak Cannes Film Festivali, dünyanın en saygın uluslararası film festivali olarak kabul ediliyor. 1946 yılında düzenlenmeye başlayan Festival, her yıl Mayıs ayının ikinci yarısında dünyaya sinema ziyafeti sunuyor. Fransa’nın bu güzel kenti sanatçılar, yönetmenler, starlar, medya mensupları ile sinema hayranlarının akınına uğruyor. Bu güne kadar Türkiye kökenli çok az sayıda yönetmenin filmi Cannes’da başarı elde etti. Türkiye’den kazanan ilk yönetmen Yol filmi ile Yılmaz Güney. Son olarak da geçtiğimiz yıl Nuri Bilge Ceylan Üç Maymun filmi ile en iyi film olmasa da ikinci önemli ödül olan « En iyi yönetmen » ödülüne layık görüldü.

2009 Cannes Film Festivali’nde yarışacak filmlerin tam listesi :

1-Pedro Almodovar - Los Abrazos Rotos/Buruk Kucaklaşmalar
2- Andrea Arnold- Fish tank /Akvaryum
3-Jacques Audiard - Un Prophete / Peygamber
4-Marco Bellocchio – Vincere / Yenmek
5-Jane Campion-Bright Star / Parlak Yıldız
6-Isabel Coixet - Map of The Sound of Tokyo / Tokyo’nun Ses Haritası,
7-Xavier Gianolli -A L’origine / Başlangıçta
8-Michael Haneke - / Das Weisse Band / Beyaz Bant
9-Ang Lee/ Taking Woodstock / Woodstock’u Almak
10 -Ken Loach -Looking For Eric / Eric’i Aramak
11- Lou Ye - Chun Feng 11-Chen Zui De Ye Wan / Bir Bahar Sarhoşluğu Gecesi
12- Brillante Mendoza -Kinatay
13- Gaspar Noe – Enter the Void / Birden Boşluk
14- Park Chan-Wook - Bak-Jiwi / Susuzluk
15- Alain Resnais - Les Herbes Folles / Deli Otlar
16- Elia Suleiman, The Time That Remains / Geri Kalan Zaman
17- Quentin Tarantino – İnglourious Basterds / Şerefsiz Piçler
18- Johnnie To – Vengeance / Öç
19- Tsai Ming-liang - Visage / Yüz
20- Lars Von Trier - Antichrist / Deccal

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG