Erişilebilirlik

IMF ve Dünya Bankası Krizle Mücadele İçin Kredileri Artıracak


Dünya Bankası ile Uluslararası Para Fonu’nun Washington’daki yarıyıl toplantıları, her iki kuruluşun ekonomik krizden etkilenen ülkelere yardım için gerekli fonlarının artırılması kararlarıyla sona erdi.

Dünya Bankası’nın finans krizinden etkilenen en yoksul ülkelere 100 milyar dolarlık yeni kredi açması kararlaştırıldı. Uluslararası Para Fonu da ekonomik canlanmayı desteklemek için 250 milyar dolarlık yeni kredi imkanı tanıdı.

Yıllık toplantılarda, üye ülkelerin maliye bakanları kuruluşun kaynaklarını derhal artırılmasını kararlaştırdı.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss Kahn dünya ekonomisini durgunluktan çıkartmak için yeni fonlara olan ihtiyacı, tüm üye ülkelerin kabul ettiğini belirtti. Strauss Kahn, üyelerin finans sistemlerindeki batık kredileri temizlemeyi taahhüt ettiklerini de kaydetti.

Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner dünya ekonomik krizinin henüz sona ermediğini belirterek, Uluslararası Para Fonu’nu güçlendirmenin, önemli bir sonuç olduğunu bildirdi.
Dünya Bankası başkanı da kriz yüzünden milyonlarca insanın yoksulluk sınırının altına düştüğünü söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, önümüzdeki üç yılda bankanın kredi kapasitesinin 100 milyar dolar artırılacağını açıklarken ekonomik krizin, 90 milyon insanı daha aşırı yoksullukla karşı karşıya getirdiğini belirtti. Zoellick, "Dünyanın eşi görülmemiş bir krizle karşı karşıya olduğunu artık kabul etmeyen kalmadı. Bundan en büyük zararı yoksullar görüyor. Bir insanlık felaketiyle karşılaşmamak için zamanında hareket etmeyi sürdürmemiz gerekiyor," diye konuştu.

Dünya Bankası’nın 24 üyeli kalkınma komitesine, şu anda Meksika Maliye Bakanı Agustin Carstens başkanlık yapıyor. Carstens da, "Mali kriz insan ve kalkınma felaketi haline geliyor. Birçok insan koyu bir yoksulluğa gömüldü," dedi.

Uluslararası Para Fonu’nun kalkınma komitesi de Yirmiler Grubu liderlerinin geçenlerde Londra’daki zirvesinde alınan kararlar doğrultusunda hareket ettiğini ve alınan kararları uyguladığını açıkladı.

Londra toplantısında, Uluslararası Para Fonu’nun kredi kaynaklarının artırılması ve bu yolla, mali kriz yaşanan üye ülkelere yardım edilmesi kararlaştırılmıştı.

Uluslararası Para Fonu ile Dünya Bankası’nın sahipleri, bu iki kuruluşun üyeleri olan 185 ülke… IMF’nin, uluslararası para piyasalarını izleme görevi de kuvvetlendirildi. Bu sayede ilerde mali krizlerin daha çıkmadan önlenmesi amaçlanıyor.

Çin ve Hindistan gibi hızla gelişen ülkelere, merkezi Washington’da bulunan bu iki uluslararası finans kuruluşunda daha büyük söz hakkı tanımayı öngören çalışmalar da hızlandırılmış bulunuyor.

XS
SM
MD
LG