Erişilebilirlik

21 Nisan Amerikan Basınından Özetler


New York Times, BM Irkçılık Konferansı’nda Ahmedinejad’ın İsrail’i ırkçılıkla suçlamasını protesto eden Batılı delegeleri destekliyor. Gazete, 2001’deki konferansın da İsrail’e yönelik suçlamalar nedeniyle sonuçsuz kaldığını hatırlatıyor:

“Çin, Sudan ve İran gibi insan hakları sicili kabarık olan ülkeler görmezden gelinecekse ve sadece İsrail suçlanacaksa, BM Irkçılık Konferansı’nın hiçbir değeri olmayacaktır. Obama, gelişmeleri göz önünde tutarak konferansa delege göndermeme kararı almıştı. Belki de konferansa katılıp son ana dek sağlıklı bir sonuç bildirgesi çıkması için mücadele etmek daha doğru olurdu. İsrail’i veya insan haklarını savunmanın en etkin yolu, meydanı Ahmedinejad’a ve benzerlerine bırakmak değildir.”

Boston Globe başkan Obama’nın Amerika Zirvesi’nde Chavez’le el sıkışmasını eleştiren muhafazakarlara karşı çıkıyor. Gazete, muhalif liderlerle ilişki kurmanın Amerika’ya bir şey kaybettirmeyeceği yorumunda bulunuyor:

“Obama, Chavez’le el sıkışarak, diğer ülkelerle Amerika arasında çözülebilir ve çözülemez sorunları algılamaya hazır olduğunu gösterdi. Eğer Amerika Chavez yönetimindeki Venezuela ile ilişkisini düzeltirse, bundan zararlı değil kazançlı çıkar. Aynı şey, Raul Castro yönetimindeki Küba, Daniel Ortega yönetimindeki Nikaragua ve Eva Morales yönetimindeki Bolivya için de geçerli. Obama’nın Chavez’e elini uzatması, Venezuela’nın kötü yönetimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle Amerika’yı suçlamasının inandırıcılığını azalttı. Bu tavrıyla Obama hiçbir siyasi taviz vermedi, medeni, makul ve başkalarını dinlemeye hazır bir lider portresi çizdi.”

Washington Post Bush döneminde terör zanlılarına uygulanan sert sorgulama tekniklerini eleştiriyor. Gazete, bu yöntemlerin Amerika’ya zarar verdiğini vurguluyor:

“Suda boğulma hissi yaratan yöntem, ortaçağda, Katolik kilisesi tarafından dindarlığından şüphe edilen Hrıstiyanlara karşı kullanılıyordu. Bu yöntem o zamandan bu yana işkence olarak tanımlanıyor. Ancak başta Bush olmak üzere eski yönetimin tüm yetkilileri, gelen tepkileri azaltmak için çeşitli mazeretler öne sürdüler. Bu tekniğin sadece yönetici düzeyindeki teröristlere uygulandığını ve büyük saldırıları önlemek amacıyla kullanıldığını açıkladılar. Masum insanları kurtarmak amacıyla sınırlı bir biçimde kullanıldığını söylediler. Ancak şimdi açıklanan belgeler, bu vahşi yöntemin hiç de sınırsız kullanılmadığını gösteriyor. Bush yönetimi bu sorgu yöntemini neredeyse olağan bir uygulamaya dönüştürmüş. Aşırılık yanlılarının acımasızlığı, ilkelerin bir kenara bırakılmasını veya aynı acımasızlığın tekrarlanmasını haklı kılmaz.”

USA Today gazetesi, ekonomik krizden zarar gören sektörlere devletin çok ciddi miktarda yardım yaptığını hatırlatıyor. Gazete, yönetimden doğal felaketlere karşı Florida eyaletine de yardım yapmasını istiyor:

“Birçok eyalet mali sıkıntı inde. Ancak Florida’nın hava koşulları bu eyaleti diğerlerinden farklı kılıyor. Özel sigorta şirketleri, bölgenin koşulları nedeniyle sigorta yapmaktan kaçındığı için, eyaletteki bir çok gayrimenkulün sigortasını eyalet yönetimi üstlenmek zorunda kaldı. Yaşanabilecek bir kasırga, bütün eyaleti mali açıdan çökme noktasına getirebilir. Banka ve otomobil şirketlerini kurtaran politikacılar, Florida’ya yardım etmemenin bedelini ödeyemez. Florida, sigorta sistemini düzeltmediği sürece sadece meteorolojik değil, finansal bir felakete de açık bir durumda kalacaktır.”

XS
SM
MD
LG