Erişilebilirlik

Kıbrıs'taki Seçim Sonuçları ve Müzakere Süreci


Kuzey Kıbrıs’ta Pazar günü yapılan genel seçimlerde muhalefetteki Ulusal Birlik Partisi’nin tek başına iktidara gelecek çoğunluğa ulaşması sürpriz oldu. Seçim sonuçları nasıl değerlendiriliyor, müzakerelere etki yapması bekleniyor mu?

Resmi olmayan sonuçlara göre, Ulusal Birlik Partisi (UBP) yüzde 44,04 oy oranıyla 26 milletvekili, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise yüzde 29,23 ile 15 milletvekili çıkardı.

Ulusal Birlik Partisi’nin iktidara gelmesi müzakere sürecini ne derece etkileyeceği merak ediliyor. Neticede, UBP’yle CTP arasında Kıbrıs müzakereleri konusunda farklılıklar var.

Bazı gözlemciler, seçim sonuçlarının müzakere sürecine darbe vurduğunu düşünse de UBP lideri Derviş Eroğlu Mehmet Ali Talat’a destek vereceklerini açıkladı.

Kıbrıs Türk Gazetecileri Cemiyeti Başkanı Mete Tümerkan da Eroğlu’nun uyumlu çalışma mesajı verdiğine dikkati çekiyor. Talat'ın Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği İşlerinden Sorumlu Temsilcisi Özdil Nami de müzakere sürecinin devlet politikası olduğunu belirtiyor.

UBP’nin seçim zaferinin bu süreci ne derece etkileyeceğini bekleyip görmek gerekecek.

Haberin tümünü ve seçim değerlendirmelerini sağ üst köşedeki bağlantıya tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG