Erişilebilirlik

Somali Şeriat'a 'Evet' Dedi


Somali parlamentosu ülkede şeriat yasalarının yürürlüğe girmesini oybirliğiyle onayladı. Ancak hükümeti devirmeye çalışan radikal İslamcı grup, bunu yeterli bulmuyor.

Somali Başbakanı Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke ise şeriatın kabul edilmesinin Somali’yi Taleban tarzı bir yönetime sürükleyeceği iddiasını reddetti.

Somali’de hükümet daha önce verdiği sözü tutarak ülkede şeriat yasalarının geçerli olmasını öngören yasa tasarısını parlamentoya sundu.

Somali’de Ocak ayının sonundan beri ılımlı İslam yanlısı olarak nitelenen ve eski bir isyancı lideri olan Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmet liderliğindeki uluslararası desteğe sahip hükümet görev başında. Eski hükümetle yapılan barış anlaşması uyarınca Şeyh Ahmet’in partisinin parlamentodaki üye sayısı da iki kat arttırıldı.

Ancak hükümet henüz başkent Mogadişu’nun bir kaç mahallesinin dışında kontrolü sağlayabilmiş değil. Ülkenin büyük bölümü radikal İslamcı El-Şabab örgütünün kontrolünde. Örgüt, ülkenin birçok bölgesinde şeriat yasalarını uyguluyor.

Şeriatın kabul edilmesi radikal islamcıları zayıflatmak için atılmış bir adım olarak yorumlanıyor.
Ancak hükümetin son girişimi bazı din adamlarınca ve daha ılımlı bazı isyancılar tarafından olumlu karşılanmış olsa da, El Şabab örgütünü saldırılarını sona erdirmeye ikna etmiş gibi görünmüyor. Son günlerde örgüt bir milletvekili ile hükümetle ittifak kuran bir isyancı lideri öldürdü.

Başbakan Şeriat Kararını Yorumladı

Parlamentonun şeriatı onaylamasını övgüyle karşılayan Somali Başbakanı Ömer Abdiraşid Ali Şarmarke ise bunun İslam devleti kurmaya çalışan grubu zayıflatacağı görüşünde. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Şamarke, şeriatın kabul edilmesinin el-Şabab örgütünün en büyük silah olarak kullandığı konuyu ellerinden aldığını savundu:

Şarmarke,” Bu, İslamın kimsenin tekelinde olmadığının bir kanıtı oldu. Bu kararı alarak isyancıların islamı siyasi emellerinin bir parçası olarak kullanmalarının önüne geçmiş olduk. Artık El Şabab ya da başka bir örgüt İslam üzerinde hak iddia edemez. “ şeklinde konuştu.

Batıda eğitim gören Şamarke, Somali’nin 1969’da suikaste kurban giden ilk devlet başkanının oğlu. Şamarke, Somali’de artık şeriat yasalarının yürürlüğe girmesinin hırsızların elinin kesilmesi gibi uygulamalara başvurulacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Şarmarke,” insanlar sürekli Taleban hareketini düşünüp ülkeyi Taleban gibi yöneteceğimizi varsayıyor. Oysa, Somali için Şeriat binlerce yıldır uygulanan yasaların bir parçası. Tarihimizde el kesme gibi cazalar hiç olmadı”şeklinde konuştu.

Radikal grupların hükümet kontrolüne karşı çıkacağını kabul eden Şamarke, Birleşmiş Milletler’e silah ambargosunu kaldırması ve Somali güvenlik güçlerini bu gruplarla mücadele için yeterli hale getirmesi çağrısında bulundu.

Şarmarke “Savaştığımız tek grup El Şebab değil, aynı zamanda korsanlar da var. AK-47 gibi otomatik tüfeklerle bu savaşı kazanamayız. El Şebab’ta da korsanlarda da aynı silahlar var. bu iki grubu yeniygiy uğratmak için daha güçlü silahlana ihtiyacımız var” dedi.

Somali Devlet Başkanı Şerif Şeyh Ahmed, Şarmarke’ye başbakanlık görevini Şubat ayında verdi. Bu gelişme, hem uluslar arası toplum hem de dışarıda yaşayan milyonlarca Somalili tarafından hükümetin artık isyancılar ve korsanlarla başa çıkabileceğinin bir işareti olarak yorumlandı.

Haberi sesli olarak dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG