Erişilebilirlik

Hangi Diyet Daha İyi Sorusuna Yanıt Veren Araştırma


Protein ağırlıklı diyetler, düşük yağlı diyetler, karbonhidratsız diyetler... Kilo vermek isteyenlerin kafaları her geçen gün bir yenisi çıkan diyet çeşitleriyle iyice karışmış durumda. Yeni bir araştırma ise, hangi diyetin daha iyi sonuç verdiği tartışmasına son noktayı koyacak gibi görünüyor. Araştırmaya göre, kilo vermek isteyenlerin, sadece dengeli beslenmeyi teşvik eden tek bir diyeti seçip buna bağlı kalmaları gerekiyor.

Şimdiye kadar diyetisyenlerin önerdiği her diyeti deneyen Barbara Kolodkin bunların sadece bir süre işe yaradığını söylüyor. Kolodkin farkına varmadan bir diyeti bıraktığını ve yeni bir diyete başladığını ve bu arada daha fazla kilo aldığını anlatıyor. Yeni araştırma da Kolodkin’i doğruluyor. Kilo verirken tek diyete sadık kalmak, başarı açısından çok önemli. Önemli olan kalori miktarını kısıtlamak. Harvard Üniversitesi Kamu Sağlığı Bölümü’nden doktor Frank Sacks şöyle konuşuyor: “Kalori, her zaman kaloridir. Yağ ya da karbonhidrat kalorisi almak, hiç fark etmez. Bütün kaloriler kilo aldırır. Az kalori tüketirseniz zayıflarsınız, çok kalorili gıdalar alırsanız da şişmanlarsınız.” Doktor Sacks farklı yağ, karbonhidrat ve hayvansal protein içeren dört diyet türünü karşılaştıran araştırma ekibinin başkanı. Her diyet türünde, katılımcılara, az kalorili gıdalar verilmiş. Uzmana göre rejim yapanlar kurallara bağlı kaldığı sürece bütün diyetler iyi sonuç veriyor.

Üç yıllık araştırma boyunca dört ayrı diyet grubundaki katılımcılar hemen hemen aynı miktarda kilo kaybetmiş. Her grupta kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düştüğü görülmüş. Yaptığı rejime sadık kalabilmek için bir uzmanla çalışan Barbara Kolodkin de sonunda 29 kilo vermeyi başarmış. Doktor Howard Eisenson, başarının tek yolu olduğunu söylüyor. Eisenson’a göre yapılan diyete bağlı kalmak, kilo vermedeki en önemli unsur, çünkü bu işin sihirli bir formülü yok.

XS
SM
MD
LG