Erişilebilirlik

Krizle Mücadelede İlginç Yöntemler


Londra’da bir restoran ekonomik krizin etkilerini azaltmak için yeni bir pazarlama taktiği geliştirdi. Londra’nın finans merkezinde bulunan restoranda müşterilere yemeklerinin sonunda hesap getirilmiyor. Bunun yerine yedikleri yemeğe ne kadar değer biçtikleri soruluyor. Ekonomik kriz nedeniyle müşteri sayısının azalmasını önleyen bu taktik, şimdilik işe yaramışa benziyor.

Londra’nın Farringdon semtindeki Little Bay lokantasının önünde büyük bir grup öğle yemeği için yer olup olmadığını soruyor. Ancak lokanta tıka basa dolu. Little Bay restoranının mutfağı, öğle yemeğine gelenleri doyurmak için seferber olmuş. Menüde fiyat bölümününse boş olduğu göze çarpıyor. Bunun yerine müşterilerden, yedikleri yemeğe değer biçmeleri isteniyor. Restoranın sahibi Peter İliç, sonuçtan çok memnun. İliç, “Çok olumlu tepkiler aldık. Müşteri sayısı iki kat arttı, birçok kişiyi kapıdan çevirmek zorunda kalıyorum. Oldukça iyi kazanıyoruz,” diyor. Peter İliç müşterilerin şu anda yemeklerin asıl bedelinden daha fazla ödediklerini söylüyor. İşletmeci, müşteri sayısı arttığı için uygulamayı uzatmayı düşünüyor.

Müşteriler ise fiyatı belirleme fikrinden memnun. Bir müşteri “Yemekler harika. Çok beğendim. Ne kadar ödeyeceğime henüz karar vermedim ama oldukça yüksek bir değer biçmeyi düşünüyorum,” diyor. Ekonomik durgunluğun İngiltere’de giderek derinleşmesiyle özellikle Londra’nın finans merkezinde bulunan birçok lokanta, büyük zarara uğradı. İliç, ekonomik darboğaz nedeniyle bu yönteme başvurmuş. Ekonomik kriz ortamında müşterilerin paralarının karşılığında iyi hizmet almayı amaçladığını söyleyen İliç, diğer lokantalara da, bu promosyon taktiğini öneriyor.

XS
SM
MD
LG