Erişilebilirlik

Avrupa'da Terör Eylemlerinde Düşüş Gözlendi


Avrupa Birliği polis teşkilatı EUROPOL’ün yayınladığı, Birlik çapında terörizmin durumunun ve bu alandaki trendlerin değerlendirildiği TE-SAT 2009 raporu ilginç veriler içeriyor. Belgeye göre AB ülkelerinde hem İslamcı terörizmde hem de ayrılıkçı terörizmde belirgin bir düşüş yaşanıyor. Ancak bu terör tehdidinin sona erdiği ya da düştüğü anlamına gelmiyor.

Rapora yansıyan verilere göre 2008’de Avrupa Birliği’nde gerçekleşmiş ya da gerçekleşmeden engellenmiş 515 terör eylemi rapor edildi. Bu eylemlerden sadece bir tanesi İslamcı terörizm nitelemesine uyar nitelikte. Bununla birlikte İslamcı terörizm şüphesiyle yakalanan kişilerin sayısı 187 olarak belirlendi. İspanya, Fransa ve Belçika’da yapılan tutuklamalar kitlesel zaiyat amaçlı terör eylemlerinin planlamasıyla ilgiliydi.

187 tutuklamanın büyük bölümü Fransa ve İspanya’da gerçekleştirilirken, tutuklananların büyük bölümünü Kuzey Afrikalılar, Güney Asyalılar, Türkler ve Avrupalılar oluşturdu. İslamcı terörizm için taraftar toplama görevinin artık radikal imamlardan aktivistlere kaydığı da raporda yer alan dikkat çekici vurgular arasında yer alıyor.

EUROPOL’ün raporuna göre Avrupa Birliği’ni en çok etkileyen terör tipi ayrılıkçı terör. Ancak bu tür terörist eylemlerde de belirgin bir düşüş yaşanıyor. TE-SAT 2009 raporuna göre 2008’de Avrupa Birliği ülkelerinde 397 ayrılıkçı terör eylemi gerçekleştirildi. Bu 2007’ye oranla yüzde 25’lik bir düşüş yaşandığı anlamına geliyor. Bu verilere göre Avrupa Birliği’ndeki ayrılıkçı terör eylemleri 2006 düzeyine gerilemiş durumda.

Raporda yer alan bir tespite göre Avrupa Birliği dışındaki ayrılıkçı terör eylemleri Avrupa Birliği’nin güvenliğini de doğrudan etkileyen bir yapıya sahip. Bu noktada dikkat çekilen örgütlerden biri de PKK/KONGRA-GEL. Rapora göre geçen yıl Almanya’da örgütün bölge sorumluları, İtalya’da da kasası yakalandı. Slovakya da bir örgüt elemanını tutukladı. Raporda, PKK’nın Kürtler’in yoğun olarak yaşadıkları Avrupa Birliği ülkelerinde gösteri, yürüyüş, kültürel festival ve diğer kampanyalarla propoganda yaparak taraftar toplamaya çalıştığı belirtiliyor.

Raporda, sol eğilimli terörizm başlığı altında DHKP-C de ele alınıyor. Sol eğilimli terör eylemleri nedeniyle 2008’de 58 kişinin tutuklandığı belirtilirken bunlardan yarıya yakınının DHKP-C üyesi olduğu ifade ediliyor. Örgütün Fransa kanadının Ekim 2008’de çökertildiği, Almanya’daki yapının ise faal olduğu da belgedeki veriler arasında yer alıyor.

Terör tehdidi algılamasının ülkeden ülkeye değiştiğinin belirtildiği raporda gelişmiş iletişim yöntemlerinin örgütlerin işini kolaylaştırdığı vurgusu da yer alıyor.

XS
SM
MD
LG