Erişilebilirlik

Amerika Filistin Devleti'nde Israrlı


Amerika’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell, İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmelerde Washington’un iki devletli çözümü desteklediğini vurguladı.

Mitchell, bugün Kudüs’te Cumhhurbaşkanı Şimon Perez, Dışişleri bakanı Avigdor Liebermann ve muhalefetteki Kadima Partisi’nin lideri Tzipi Livni ile görüştü.

Mitchell, görüşmelerden sonra Amerikan politikasının hedefinin, İsrail’le yanyana barış içinde yaşayan bir Filistin devleti kurulması olduğunu açıkladı. Ancak İsrail’in aşırı milliyetçi Dışişleri Bakanı Avigdor Liebermann, barış sürecinin bir “çıkmaz sokak” olduğu görüşünü tekrarladı.

Mitchell her üç görüşmede de Washington’un bölgede İsrail ve Filistin arasında iki devletli bir çözümden yana olduğunu söyledi.

Mitchell 'le görüşmesi öncesindeİsrail Cumhurbaşkanı dünya gündeminde son dönemde öne çıkan İran’a olası bir İsrail operasyonu hakkındaki spekülasyonlara değindi ve "Bu spekülasyonlar doğru değildir. İran için gerekli olan çözüm askeri değildir" dedi.

Perez’le görüştükten sonra Dışişleri Bakanı Lieberman’la biraraya gelen Mitchell ikili görüşeme sonrasında bir açıklama yaptı ve görüşmenin "iyi, kapsamlı ve samimi" geçtiğini belirtti. Mitchell ülkesinin iki devletli çözümden yana olduğunu yineleyerek "Amerikan politikası, İsrail devletiyle yan yana, barış içinde yaşayan bir Filistin devletini öngören iki devletli çözümden yanadır" dedi.

Mitchell ayrıca "Yeniden bir araya gelme konusunda görüş birliği içindeyiz. Gelecekteki ziyaretlerde, görüş alışverişi yoluyla daha ileriye gitmeye bakacağız" diyerek Lieberman’la fikir ayrılıkları olduğu işareti vermiş oldu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise görüşmeden sonra yazılı bir açıklama yaparak, Lieberman'ın Mitchell'e "1993 Oslo Anlaşması'ndan bu yana süregelen geleneksel yaklaşımın herhangi bir sonuç veya çözüm getirmediğini" anlattığını bildirdi.

Açıklamada Lieberman'ın, geçmişteki İsrail başbakanlarının fazla taviz vermeye hazır olmalarına rağmen, sürecin İkinci Lübnan Savaşı, Gazze'deki Dökme Kurşun operasyonuyla sonuçlandığını, aynı zamanda Katar ve Moritanya ile diplomatik ilişkilerin kesildiğini, İsrail askeri Gilad Şalit'in de halen esir olduğunu vurguladığı kaydedildi ve "Diplomatik süreç ölü bir sona gelmiştir" dendi.

Dışişleri Bakanı ile görüşmesinin ardından muhalefetteki Kadima Partisi Lideri Tzpi Livni ile biraraya gelen Mitchell bu görüşme öncesinde gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Mitchell Amerikan yönetiminin bölgede iki devletli bir barış anlaşmasına tam destek verdiğini bir kere daha dile getirdi.

Kadima Lideri Livni ise muhalefet ve hükümet arasında İran 'ın bir tehdit olduğu, terörizmle mücadele gibi konularda bir anlaşmazlık olmadığını ancak Filistin ile iki devletli barış sağlanması konusunda fikir ayrılıkları olduğunu belirtti. Livni geçmişte yapılan görüşmeler ve anlaşmalarla Filistin tarafıyla belli bir noktaya gelindiğini, ancak Netanyahu hükümetinin iki devletli çözüme sıcak bakmaması nedeniyle bu çabaların boşa gideceğinden endişe ettiğini kaydetti.

Haberi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG