Erişilebilirlik

Abdülmehdi - Sarkozy Görüşmesi


Fransa ve Irak, 2003 yılında Amerika’nın Irak’a müdahalesi üzerine kesilen ekonomik ve ticari ilişkilerini yeniden yakınlaşıyor. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi, ülkesi ile yeni bir sayfa açan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’yi Elysee Sarayı’nda ziyaret ederek iki ülke arasında imzalanacak ticari anlaşmaları görüştü.

Amerika’nın Irak’a müdahalesine katılmayan ve 2003 yılından bu yana Irak ile ilişkilerini donduran Fransa, Ortadoğu politikasında yeni bir sayfa açıyor. Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin oluşturduğu bu politika, giderek iki ülkeyi daha da yakınlaştırıyor.

Amerika’nın Irak’a müdahalesiyle kesilen ilişkiler, Sarkozy’nin Bağdat’a sürpriz ziyaretinin ardından yeniden kurulmaya başladı. Fransa Savunma Bakanı Herve Morin, Iraklı meslektaşı Abdülkadir Ubeydi ile geçtiğimiz ay, EC-635 tipi 24 adet Eurocopter satışına ilişkin 360 milyon euroluk anlaşma imzaladı. Dün de Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Adil Abdülmehdi, beraberindeki heyetle birlikte 3 günlük resmi ziyaret için Fransa’ya geldi. Abdülmehdi’nin ziyareti Mayıs ayında Paris’e gelmesi beklenen Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin ziyaretine hazırlık niteliğinde. Sarkozy ile Elysee Sarayı’nda görüşen Abdülmehdi, Irak’ın yeniden yapılanması için imzalanacak kontratlar ve bu büyük pastadan Fransa’ya düşecek payı ele aldı. Abdülmehdi’nin ziyareti üç gün sürecek ve Iraklı politikacı ziyaretinin geri kalan bölümünde Fransız iş adamları ile bir araya gelecek.

Görüşmeye ilişkin Amerika’nın Sesi’ne değerlendirmede bulunan Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Irak uzmanlarından Denis Bauchard, Fransa ve Irak’ın uzun zamandır yeni bir sayfa açtığı görüşünü dile getiriyor.

İki ülke arasındaki yakınlaşmanın her iki ülkenin de yararına bir gelişme olduğunun altını çizen Bouchard, Irak’ın yeniden yapılanması sürecinde pekçok ülke ile işbirliğine gideceğini, ancak Fransa’nın bu süreçte ayrıcalıklı bir yeri olacağına inanmadığını belirtti.

Bouchard, Fransa ayrıcalıklı olmasa da, Saddam yönetimi öncesinde dahi Irak ile iş yapan Fransız firmalarının Iraklılar tarafından çok iyi bilindiğini ve özellikle Telekomünikasyon ve enerji alanlarında bu firmaların rekabet gücünün yüksek olduğunu dile getirdi.

Dün Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile Fransız Cumhurbaşkanı’nın görüşmelerinin ana gündem maddesini iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin yeniden kurulması oluşturuyor. Irak ile Fransa arasındaki en büyük pazarlık konusu ise Fransız petrol firması Total ile Amerikan partneri Chevron’un Irak’ta yapacağı yaklaşık 15 milyar dolarlık petrol anlaşması. Bunun yanısıra tarım, endüstri ve askeri alanlarda teknik işbirliği ile Bağdat’ın su arıtma sistemini kuracak 1 milyar dolarlık proje de diğer önemli pazarlık maddeleri. Iraklı öğrencilerin burslu olarak Fransa’da eğitim görmeleri de iki ülke arasında ele alınacak anlaşmalar arasında yer alıyor. Irak önümüzdeki bir kaç yıl içinde ülkesinin yeniden yapılanmasını üstlenecek 10 bin Iraklı öğrenciyi burslu olarak Amerika, İngiltere ve Fransa’ya göndermeyi hedefliyor.

XS
SM
MD
LG