Erişilebilirlik

Talat: Yeni Yönetimin Yaklaşımı Çok Sıcak


Amerikan Dışişleri Bakanlığının daveti üzerine Washington’a gelen Kıbrıs Türk Toplumu lideri Mehmet Ali Talat Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmeden sonra basın toplantısı düzenledi.

Mehmet Ali Talat Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yaptığı görüşmenin çok sıcak bir havada geçtiğini ve çok yararlı olduğunu söyledi. Amerika’nın Kıbrıs’taki müzakere sürecine tam desteğini verdiğini vurgulayan Talat eski yönetim ile yeni yönetim arasında farklılık hissettiğini de belirtti. Obama yönetimiyle Bush yönetimini karşılaştıran Mehmet Ali Talat ‘Bizim eski yönetimle Kıbrıs konusunda bir anlaşmazlığımız yoktu’ dedi ve şöyle devam etti.

Kıbrıs Türk lideri Mehmet Ali Talat Amerikan hükümetinden Kıbrıs için özel temsilci görevlendirmesini ve müzakere takvimini teşvik etmelerini istediklerini söyledi.

Clinton ile beklenenden daha uzun süren bir görüşme yapan Talat, Kıbrıs'ta anlaşmanın 2009 sonuna kadar sağlanmasını istediklerini söyleyerek, ‘Müzakere penceresi sonsuza kadar açık kalamaz’ diye konuştu.

Birleşmiş Milletler’in müzakere sürecine aktif katılımı için Amerika’nın desteğinin şart olduğunu söyleyen Talat, izolasyonların kaldırılması konusunu da gündeme getirdiklerini ifade etti. Amerika’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin verdikleri söze rağmen, izolasyonları kaldırmada etkin davranmadıklarını söyleyen Talat ‘bu, müzakere sürecinin olumsuz bir etkisi’ dedi.

Amerika’nın kendilerinden müzakereleri kararlılıkla devam ettirmelerini istediğini de söyleyen Talat, izolasyonların kaldırılması ya da özel temsilci atanması konusunda net bir yanıt almadıklarını belirtti.

Mehmet Ali Talat Kıbrıs içinde ve dışında yaşanacak bazı gelişmelerin müzakere sürecini etkileyebileceğini söyledi ancak Kıbrıs’ta eskiye dönüşün mümkün olmadığını ve barış sürecinin, başa kim gelirse gelsin, destekleneceğini belirtti. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adına müzakereleri yürütme yetkisinin Cumhurbaşkanında olduğuna işaret eden Talat, bu yüzden 2010 Nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öneminin büyük olduğunu söyledi. Talat, Kuzey Kıbrıs'ta Pazar günü yapılacak seçimlerden sonra işbaşına gelecek yeni hükümetin, cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtlamaya kalkmasının ise kaos yaratacağını ileri sürdü. Talat müzakere sürecinin şu anda takvime uygun ilerlediğini de belirtti.

Mehmet Ali Talat, Kuzey Amerika Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Dmitrios ile de görüşmek istediğini belirtti, “ancak programlarımız uymadığı için bu görüşme gerçekleşemedi” dedi.

XS
SM
MD
LG