Erişilebilirlik

Tahran Öneri Paketi Hazırlıyor


İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Tahran’ın batıya sunmak üzere yeni bir öneri paketi hazırladığını açıkladı. Paket, İran’ın uzun süredir tartışılan nükleer programıyla ilgili anlaşmazlıkların giderilebilmesi için bazı öneriler içeriyor.

Ahmedinecad, batıya yapılacak önerileri Kerman kentinde büyük bir kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı, paketin yakında batıya sunulacağını ve nükleer programlarına ilişkin sorunun çözümü için kullanılabileceğini belirtti. Ahmedinecad, bu sayede barış ve adalete katkıda bulunulabileceğini düşündüğünü söyledi. İran’ın bütün ülkelerin haklarına saygılı olduğunu ancak “dışarıdan hiçbir gücün İran’a zorlama yapamayacağını kaydeden Ahmedinecad, “kimse İran’la savaşmaya cesaret edemez” dedi.

Amerika, Rusya, Fransa, İngiltere, Almanya ve Çin geçen hafta Avrupa Birliği’nden İran’ı nükleer programına ilişkin anlaşmazlığın diplomatik yollardan çözümü için masaya davet etmesini istedi.

İran, nükleer programı konusunda taviz vermemekte ısrarlı ve uranyum zenginleştirme programını da durdurmak istemiyor ve uranyumu sivil amaçlarla zenginleştirdiğini savunuyor. Amerika ise İran’ın askeri gücünü arttırmak için çalıştığını düşünüyor.

Tahran'da Ton Değişikliği

Tahran, Barack Obama’nın son girişimlerinin ardından batıya karşı kullandığı tonu biraz daha yumuşattı.

Tel Aviv’deki Ortadoğu Ekonomi ve Politikaları Merkezi’nden İran uzmanı Meir Javidanfar, Ahmedinecad’ın bir yandan Amerika’yla bir halkla ilişkiler yarışına girdiğini bir yandan da Haziran seçimleri için yatırım yaptığını düşünüyor.

Javidanfar'a göre, İran hükümeti Obama’nın görüşmelere başlama konusundaki istekliliğine bir yanıt vermeye çalışıyor ancak görüşmelerin kendi şartlarında gerçekleşmesini istiyor.

Javidanfar: "Obama’nın görüşmeleri tamamen Amerika’nın istediği yönde yürütebileceği fikri İran’ı rahatsız ediyor. Bir yandan da seçimler yaklaşıyor. Ahmedinecad, kendisini İran’ın düşmanlarıyla yüzleşmeye hazır bir lider olarak göstermek istiyor. Çok sert politikaları olmadığı izlenimini yaratmak istiyor. Bu sayede oyların büyük bölümünü toplamayı umuyor." diyor.

Javidanfar, İran’ın izole edildiğini ve Hizbullah, Tahran ve Mısır arasında son dönemde artan silah kaçakçılığı iddialarının İran’ın dışarıdaki imajını düzeltme çabasının bir parçası olduğunu söylüyor.

Uzman, İran’ın tüm Orta Doğu’nun nükleer silahlardan arındırılmış bir bölge haline getirilmesini önerebileceği bunun da Amerika ve İsrail’i zor durumda bırakacağı tahmininde bulunuyor.

Haberi sesli dinlemek için sağ üst köşedeki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG