Erişilebilirlik

Kriz Grubu: 'Fırsatı Kaçırmayın'


Ankara’nın, “Ermeni soykırımı” iddiaları nedeniyle her yıl oldukça stresli bir şekilde beklediği 24 Nisan yaklaşırken Türkiye ile Ermenistan arasında yürütülen temaslar iç politikanın önemli bir gündem maddesi haline gelmiş durumda. Türk ve Ermeni hükümetlerinin önümüzdeki günlerde ilişkileri normalleştirme amaçlı adım atıp atmayacaklarınınmerakla beklendiği bir ortamda merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubu, önemli bir rapor yayımladı. Türkiye ile Ermenistan'ın yıllardır süren anlaşmazlıkları çözmeye yakın olduğu tezinin işlendiği ve tarafları yakalanan fırsatı kaçırmamaya davet eden rapor, "Türkiye ve Ermenistan: Zihinleri Açmak, Sınırları Açmak" başlığını taşıyor.

AKP'nin önde gelenlerinin, bürokrasinin, sınırda faaliyet gösteren iş dünyasının ve batı illerindeki liberal elitlerin Ermenistan'la ilişkilerin normalleştirilmesini desteklediğinin vurgulandığı raporda, her iki ülkede de konuyla ilgili iç bölünmenin sürdüğünün altı çiziliyor.

Ermenistan’ın, diasporanın görüşünü de dikkate almak durumunda olduğunun vurgulandığı raporda, son dönemde diasporanın daha önceki yıllara oranla daha yumuşak bir tutum içinde olduğu ileri sürülüyor.

Raporda Türkiye, Ermenistan ve üçüncü ülkelere, özellikle de ABD’ye tavsiye ve çağrılar yer alıyor. Türkiye'ye, sınırların açılmasını ve diplomatik ilişkilerin yeniden kurulmasını içeren paketi kabul etmesi çağrısının yapıldığı raporda, bu paketin uygulanmasının Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'dan asker çekmesi şartına bağlanmasından kaçınılması tavsiye ediliyor.

Uluslararası Kriz Grubu, Erivan'a da "soykırım" iddialarıyla ilgili açıklama ve uluslararası eylemlerde bulunmama mesajı gönderiyor. Ermenistan ve Azerbaycan'ın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Minsk Grubu'nun sorunun çözümü için belirlediği temel ilkeler üzerinde anlaşmaları ve bunun ardından Erivan'ın bölgeden asker çekmeye başlaması da Uluslararası Kriz Grubu’nun öne çıkardığı unsurlar arasında yer alıyor. Raporda, Ermenistan'ın Türkiye'den toprak talebi olmadığını net bir şekilde ortaya koyması gerektiği üzerinde duruluyor.

Raporda, ABD Başkanı Barack Obama'dan da şu ana kadar benimsediği "ihtiyatlı orta yol" politikasını sürdürmesi, aynı yaklaşımın gündeminde "soykırım" iddialarıyla ilgili bir karar tasarısı bulunan Amerikan Kongresi tarafından da benimsenmesi isteniyor. Belgede, gelinen aşamada "soykırım" odaklı her adımın Türk-Ermeni uzlaşısını yıllarca geciktireceği, Türk-Amerikan ilişkilerini de olumsuz yönde etkileyeceği uyarısı yapılıyor.

XS
SM
MD
LG