Erişilebilirlik

Ergenekon Soruşturmasında Yeni Operasyonlar


İstanbul Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir eve yapılan polis baskınında 27 el bombasının bulunmasıyla başlayan Ergenekon soruşturması, derinleşiyor. Terör örgütü kurup, devleti yıkmakla suçlananlar arasına Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Türkan Saylan da dahil edildi.

Ergenekon soruşturmasında iki iddianamenin ardından üçüncü iddianame de yeni yazılmaya başlanmıştı. İddianamenin yazılmaya başlamasından hemen sonra soruşturma derinleştirildi ve bu kez hedef akademi dünyası oldu. Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Samsun, Şanlıurfa, Bursa, Trabzon, Antalya, Mersin, Van, İzmir ve Adana'da başlayan polis operasyonlarının bu kez ÇYDD, Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV) ve kimi rektörleri kapsadığı belirtiliyor. Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal, evinde yapılan arama sonucunda polis tarafından gözaltına alınan ilk isim oldu. Haberal'a ait Kanal B televizyonu ve Başkent Üniversitesi de polisin arama yaptığı yerler arasına girdi. Başkent Üniversitesi Senatosu'ndan yapılan açıklamada, Ergenekon soruşturması kapsamında 'düşünen ve üreten' insanların gözaltına alındığı belirtilirken, gözaltı uygulamalarının hukuk dışı olduğu ve 'nefretle kınandığı' duyuruldu.

22 Temmuz 2007 seçiminden önce iktidardaki AKP'ye karşı düzenlenen cumhuriyet mitinglerinin önde gelen ismi olan ancak adını daha çok 'eğitim gönüllüsü' olarak duyuran Prof. Türkan Saylan da, yeni Ergenekon operesyonlarının bir diğer hedef ismi. Saylan'ın başkanı olduğu ÇYDD genel merkezi ve birçok şubesinde aramalarını sürdüren polis, Türkan Saylan'ın evinde de geniş kapsamlı arama yaptı. Polis operasyonuna dahil edilen isimler arasında Atatürkçü Düşünce Derneği Başkan Vekili ve Bursa Uludağ Üniversitesi Eski Rektörü Mustafa Yurtkan, Eski 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörü Ferit Bernay, Malatya İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu, Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Gülseven Yaşer de bulunuyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında gerçekleştirilen arama ve operasyonların, soruşturmayı yürüten savcıların talebi ve mahkemenin kararıyla yapıldığı belirtildi. Arama ve operasyonlar, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi uyarınca özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'nın koordinasyonunda Ergenekon soruşturmasını yürüten 5 savcının talebi ve özel yetkili mahkemenin kararıyla gerçekleştiriliyor. Soruşturma kapsamında bugüne kadar emekli orgeneraller Tuncer Kılınç, Kemal Yavuz, yazar Yalçın Küçük, eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz'ün de aralarında bulunduğu akademi, asker, polis ve siyasetçi camiasından birçok isim gözaltına alındı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG