Erişilebilirlik

Tavşan Dudaklı Çocuklara Adanan Belgesel Film


Film yapımcısı Megan Mylan kısa belgesel filmi Smile Pinki ile Oscar aldı. Smile Pinki Hindistan’da yaşayan doğuştan yarık dudaklı küçük bir kızın öyküsünü anlatıyor. Belgesele verilen Oscar, yapımcısını üne kavuşturmanın ötesinde yarık dudaklı çocukların tedavi edilebileceğini de gündeme getirdi.

Megan Mylan’ın belgesel filmi Smile Pinki’de yüzlerce Hintli anne ve baba Uttar Pradesh’deki küçük hastanenin önünde çocuklarıyla birlikte sabırla bekliyor. Burası Hindistan’ın en yoksul eyaletlerinden biri. Sıradaki çocuklar ameliyat olacak. Doktor Subodh bu tür ameliyatları günde onlarca kez yapıyor. Belgeselde Doktor Subodh ekibinin 24 saat çalıştığını anlatıyor.
Hindistan’da tavşan dudak da denilen yarık dudaklı bir milyon çocuk var. Her yılda doğan çocukların 35 bini yarık dudaklı. Bunların çoğu tedavi imkanından yoksun. Birçok çocuğun tedavi masrafı ‘Tebessüm Treni’ adlı merkezi New York’ta olan bir kuruluş tarafından karşılanıyor. Bağışlarla ayakta duran bu kuruluş her yıl binlerce ameliyatın masrafını üstleniyor. Film yapımcısı Megan Mylan, bu kuruluşun gelişmekte olan 75 ülkede çok yetenekli doktorlar bulup onlara destek verdiğini anlatıyor. Mylan yerel doktorları eğitmekle bu operasyonların masrafını 250 dolara indirmenin mümkün olduğunu anlatıyor. Yoksul çocuklar bedava ameliyat ediliyor. Önce anne ve babaların, çocuklarının ameliyatla iyileşeceği konusunda ikna edilmesi gerekiyor.

Hindistan’da bir çok kişi doğuştan sakatlıkların Allah vergisi olduğuna ya da doğal afetler sonucu oluştuğuna inanıyor. Doktorlara göreyse yarık dudağın nedeni hamilelik sırasında kötü beslenme ya da kalıtım. Tebessüm Treni için çalışan bu Hintli, bir babayı, çocuğunu hastaneye götürmesi için ikna etmeye çalışıyor.

Filmdeki küçük kızın adı Pinki. Pinki 5 yaşında. Mylan Pinki’nin hastaneye gidişini, ameliyata alınmasını ve iyileşme sürecini anlatıyor. Mylan, “Bu mutlu sonla biten bir hikaye. Film yapımcısı olarak benim için de çok ferahlatıcı. Pinki’nin öyküsüne gerçekleşen bir peri masalı diyoruz,” diye konuşuyor. Megan Mylan bu peri masalının Tebessüm Treni olmadan anlatılamayacağını söylüyor. Brian Mullaney Oscar ödüllü filmin ve Pinki’nin ameliyatının tüm masraflarını üstlenen bu kuruluşun başkanı. Mullaney, “Bu filmin Oscar kazanması bizim için piyango oldu. Hayal ettiğimizin de üzerinde bir tanıtım gerçekleştirmiş olduk,” diyor.

Pinki’nin hayatı bu ameliyatla değişti. Ameliyatla düzelen diğer çocuklar gibi artık okula gitmesi, büyüyünce evlenmesi için bir engel yok. Pinki bu yıl anaokuluna gidiyor. Üniversite için şimdiden burs alan Pinki büyüyünce doktor olmak istediğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG