Erişilebilirlik

Amerikalı Kaptan Korsanlardan Kurtarıldı


Hint Okyanusu'nda Afrika'nın doğu kıyıları açığında Somalili korsanlar tarafından denizde bir cankurtaran teknesi içinde rehin tutulmakta olan Amerikalı kaptan, Amerikan donanması tarafından kurtarıldı.

Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne bağlı komandolar, Kaptan Richard Phillips'i kurtarmak için giriştikleri operasyonda kaptanı rehin tutan dört korsandan üçünü öldürdü. Dördüncü korsan da yakalandı. Kaptanın, kısa süren bir baskın ve karşılıklı ateş sonunda kurtarıldığı bildirildi.

Amerikan Deniz Kuvvetleri Merkez Komutanı Koramiral Bill Gortney Bahreyn’de yaptığı açıklamada, rehin kaptanın ani bir tehlikeyle karşı karşıya geldiği kaygısıyla, korsanlara ateş açılması için emir verildiğini belirtti. Korsanlardan üçü öldürüldü, biri gözaltına alındı. Koramiral Gortney, korsanlardan birinin, rehin kaptan Richard Philips’in başına nişan aldığı görülünce, operasyonun başlatıldığını kaydetti. Gortney, Başkan Barack Obama’nın, kaptanın tehlike altında olduğuna inanıldığı anda, kuvvete baş vurulması için kendilerine yetki verdiğini de açıkladı.

Başkan Barack Obama bir yazılı açıklamayla kaptanın kurtarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Obama, Amerika'nın bölgede artan korsanlığı durdurmaya kararlı olduğunu belirtti ve bundan sonra girişilebilecek saldırıları önlemek için müttefik ülkelerle işbirliği yapılacağını bildirdi. Obama Philips'i de telefonla aradı.

Kaptan Phillips'in kurtarıldığı yolundaki haber, Vermont eyaletindeki evinde sevinçle karşılandı. Kaptanın mezun olduğu Massachusetts Denizcilik Akademisi yöneticileri de haberi kutladı ve Maersk Alabama adlı kuru yük gemisinin kaptanı olan Phillips'in, mürettebatının rehine alınmasını önlemek için korsanları, kendisini almaları yolunda ikna etmesini büyük bir cesaret ve profesyonellik örneği olarak niteledi.

Kaptan kurtarıldıktan sonra eşiyle telefonda görüştü. Kaptan Richard Philips ayrıca kendisinin salimen kurtarılmasını isteyen ve ailesine destek olanlara da, telefonda teşekkür etti.

Maersk Alabama gemisi Çarşamba günü saldırıya uğramıştı. Kaptanı rehine alan dört korsan, Kaptan Phillips'i, kendi gemisine ait cankurtaran teknelerinden biri içinde rehin tutuyordu. Somalili korsanlar fidye talebinde bulunmuştu.

Phillips, Aden Körfezi ve Hint Okyanusu'nun Afrika kıyılarına yakın kesiminde son yıllarda birçok gemiyi fidye için kaçıran Somalili korsanların eline düşen ilk Amerikalı oldu.

Korsanlar şu anda çeşitli ülkelere ait birçok gemiyi ve yaklaşık 200 gemi görevlisini rehin olarak tutuyor.

Çeşitli ülkelerin korsanlarla mücadele amacıyla bölgeye sevkettiği savaş gemileri arasında Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait Giresun adlı gemi de bulunuyor.

'Korsanlar Misillemelerini Artırabilir' Uyarısı

Bazı Amerikalı yetkililer korsanlara karşı yürütülen askeri operasyonların, korsanları misillemeye itebileceği uyarısında bulunuyor. Donanma Merkez Komutanı Koramiral Bill Gortney, Kaptan Richard Phillips’in kurtarılmasının ardından, Somali açıklarındaki korsanların misilleme saldırılarını artırabileceğini söyledi.

Aslen Somalili olan, Kanada’daki Alberta Üniversitesi siyasi bilimler profesörü Afyare Elmi, korsanların, son günlerde öldürülen arkadaşlarının intikamını almaya yönelebileceğini söyledi.

Geçen hafta Fransız denizcilerin, yolcularıyla kaçırılan yata düzenlediği baskında iki korsan ve yatın sahibi ölmüştü. Kaptan Phillips’in kurtarılması sırasında da üç korsan öldürülmüş biri de yakalanmıştı.

Profesör Elmi korsanların, kendilerine sert davranan ülkelere karşı taktiklerini sertleştirebileceğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG