Erişilebilirlik

ABD İran'ın Nükleer Görüşmelere Geri Dönmesini İstiyor


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton İran’ın nükleer programında büyük aşama kaydettiği yolundaki haberleri kuşkuyla karşıladığını açıkladı.

Clinton, İran’ın iddialarının, bu ülkenin uluslararası toplumla işbirliği yapma ve nükleer programını görüşmek üzere yeniden masaya oturması ihtiyacını ortaya koyduğunu belirtti. Clinton, Tahran hükümetinin son tavrının, Amerika’nın yakınlaşma çabalarını geri çevirdiği anlamına gelmediğini de söyledi.

İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad dün İsfahan’da, ülkenin ilk nükleer santralini hizmete açmıştı. Santralde ağır su reaktörleri için uranyum zenginleştirilecek. Ağır su reaktörleri, nükleer başlıklar için plütonyum işleme kapasitesine de sahip.

Öte yandan İran’ın nükleer programını müzakere eden Gulamrıza Ağazade, Natanz’daki uranyum zenginleştirme tesislerinde 7 bin santrifüj bulunduğunu açıkladı. Daha önce tesiste 6 bin santrifüj bulunduğu açıklanmıştı.

Zengin petrol kaynaklarına sahip olan İran, nükleer tesislerinin sivil amaçlı enerji üretimi için kurulduğunu savunsa da, Batılı ülkeler Tahran hükümetinin nükleer silah üretmeye çalıştığına inanıyor.

XS
SM
MD
LG