Erişilebilirlik

9 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Amerika’da hissedarların şirket yöneticilerine ödenecek maaşlar konusunda gerçek anlamda söz sahibi olmadığını hatırlatıyor. Gazete, bunun değişmesi gerektiğini savunuyor:

“Hissedarlara yönetim kurullarında daha fazla söz hakkı tanınsaydı, batma noktasına gelen büyük finans kuruluşları bu noktada olur muydu? Bugünden geçmişe bakıp bu soruya cevap vermek çok zor. Ancak, böyle bir durumda, risk almayı teşvik eden ikramiye sistemi herhalde farklı olurdu. Saf kapitalizm, sermaye sahiplerinin şirketleri daha iyi yöneteceğini varsayar. Belki böyle bir kapitalist anlayışa dönmek, refah üreten sistemi kurtarmada etkili olur. Yatırımcıların yönetim kurullarında ve şirket yönetimlerine daha etkin olmasına yönelik çeşitli öneriler tartışılıyor. Ancak bu konuda da aşırıya gidilmemeli. Hissedarlar, her zaman her konuda gerekli iş tecrübesine sahip değildir. Ve Amerikan firmalarının rekabet gücü korunmalıdır.”

USA Today, tütün ürünlerine uygulanan federal vergilerin artırılmasını destekliyor. Ancak gazete bazı eyaletlerin tütün ürünlerin düşük vergi uygulamasını eleştiriyor:

“Federal yasaların yürürlüğe girmesinin hemen ardından etkisini göstermesine çok ender rastlanır. Ancak, federal sigara vergisinin iki katına çıkartılmasından hemen sonra, tiryakiler bu alışkanlıklarını bırakabilmek için kuyruğa girdiler. Kamu sağlığını savunan kurumlar tiryakilerin, özellikle de gençlerin fiyat artışlarına duyarlı olduğunu söylüyor. Endişe verici tek nokta ise, eyaletlerin bu mesaja kulaklarını kapaması. Tütün ürünlerine uygulanan vergi halkın sağlığına katkıda bulunuyor, bütçe gelirlerini artırıyor ve en önemlisi de gençleri bu alışkanlıklarından vazgeçiriyor. Buna rağmen eyaletlerin uyguladığı vergiler büyük farklılık gösteriyor.”

Washington Post, Kongre’nin Küba’ya yönelik yaptırımları yumuşatmak için acele etmesini eleştiriyor. Gazete, Küba yönetiminin insan hakları konusunda hala olumlu bir adım atmadığını öne sürüyor:

“Obama, Küba’ya yönelik ticari ambargoların tamamen kalkmasının bu ülkenin atacağı demokratik adımlara bağlı olduğunu söylemişti. Özellikle Castro biraderlerin yaşları ve sağlık durumları göz önüne alındığında bu, son derece doğru bir yaklaşım. Ancak Castro biraderler şimdilik böyle bir değişime gidecekleri umudunu vermiyorlar. Kongre, Amerika’nın elindeki baskı gücünü tek yanlı olarak ortadan kaldırırsa ve Küba’daki demokratik muhalefeti görmezden gelmeye devam ederse, Havana yönetimini de taviz vermeye zorlayacak bir unsur kalmayacaktır.”

New York Times gazetesi, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün raporuna göre, CIA’nin terörist zanlılarına uyguladığı işkencelerde sağlık görevlilerinin de yer aldığını aktarıyor. Gazete, bunun meslek ahlakına aykırı olduğunun altını çiziyor:

“Birçok tutuklu, sağlık görevlilerinin işkencenin devam etmesi, durması veya başka yöntemlere geçilmesi konusunda işkencecileri yönlendirdiğini söylüyor. Söz konusu görevlilerin hiç birinin kimlik kartı bulunmuyordu. Bununla birlikte tutuklular, bu kişilerin sağlık teknisyeni, yardımcı personel veya daha az eğitimli kişiler olduklarını belirtiyor. Açıklanan rapor, bu konuda daha kapsamlı bir araştırma yapılması ve bu tür faaliyetlere kimlerin katıldığının belirlenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. Ancak bu araştırma sonrasında zanlılara yöneltilen suçlamaların ne kadar haklılık taşıdığı ve kimlerin tıbbi lisanslarını kaybedeceği de ortaya çıkacak.”

XS
SM
MD
LG