Erişilebilirlik

'Fitne' Filmi Almanya'da Yeniden Gösterimde


Almanya'nın Köln kentinde cami karşıtlığıyla adını duyuran aşırı sağcı grup, geçenlerde İslam ve Müslüman karşıtı ‚”Fitne” adlı bir filmi piyasaya sürerek yine kamuoyunu karıştırdı.

Pro-Köln hareketi, son yıllarda Almanya’da en etkin aşırı sağcı gruplardan biri oldu. Popülist politikaları ile seçmen avına çıkan Pro Köln, geçen yıl Köln'de Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden ırkçı ve göçmen düşmanı partileri bir araya getirebilmek için ‘Anti-İslamlaşma Kongresi' düzenlemeye çalışmış, ancak gelen tepkiler ve binlerce kişinin katıldığı gösteriler sonrasında Köln polisi, güvenlik nedeniyle organizasyonu yasaklamıştı. Grup, Hollandalı aşırı sağcı milletvekili Geer Wilders’in tepki çeken İslam karşıtı filmi ‘Fitne’nin hemen aynısını hazırlayarak, kamuoyuna sundu. Filmi DVD olarak süren, aynı zamanda internet üzerinden de gösteren grup, filmin ana temalarından birinin, kendi iddialarına göre, yavaş yavaş Hıristiyanların elinden Müslümanların eline geçen Almanya’da yaşanan sözde çileler olduğunu savunuyor. Toplam 14 dakika süren ve ‘Alman Fitne Filmi’ adını taşıyan filmde, Pro Köln’ün çalışmaları, geçen yılki kongre kapsamında düzenlenen gösteriler, Almanya ve Avrupa’nın çeşitli kentlerinde inşa edilen camiler, Almanya’da yaşıyan Müslüman göçmenler ve radikal İslamcı terör örgütlerinin adının karıştığı terör olayları harmanlanarak, ön yargıları ve korkuları pekiştirmeyi amaçlayan bir görünüm ortaya çıkıyor. Köln kentinin bulunduğu Kuzey Ren Westfalya eyaleti Türk Toplumu sözcüsü Deniz Güner, Pro-Köln’ün filmini ‘kışkırtma’ olarak tanımlıyor.

Pro-Köln'ün söz konusu filmi hazırlamasının amaçlarından biri olarak 9 Mayıs'ta ikincisi düzenlenecek ‘Anti-İslamlaşma Kongresi'ne katılımı artırmak olduğu tahmin ediliyor. Deniz Güner, Pro-Köln’ün popülist yaklaşımları ile diğer aşırı sağcı gruplardan daha tehlikeli olduğunu savunuyor.

Kuzey Ren Westfalya eyaleti Türk Toplumu sözcüsü, Pro Köln’e sadece Türklerin ve Müslümanların değil, tüm kamuoyunun tepki vermesi gerektiğini belirtiyor.

Önümüzdeki Ağustos ayında Kuzey Ren Westfalya eyaletinde, yerel seçimler var. Kamuoyu araştırmalarına göre, Pro Köln’e destek, eyalet bazında yüzde beşlik barajı aşabilecek noktada.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG