Erişilebilirlik

Gandi’nin Özel Eşyaları Açık Arttırmayla Satıldı


Hindistan’ın bağımsızlık lideri Mahatma Gandi’nin özel eşyaları New York’ta bir müzayedede bir milyon 800 bin dolara alıcı buldu. Bu eşyaların arasında Gandi’nin gözlükleri, sandaleti ve saati de var. Hindistan hükümetinin karşı çıkmasına ve eşyaların sahibi James Otis’in son dakikada açık artırmadan çekilme isteğine rağmen Hintli milyarder Vijay Mallya, Gandi’nin eşyalarını satın almayı başardı. İşadamı Mallya, Gandi’nin özel eşyalarını Hindistan hükümetine geri vereceğini söylüyor.

Manhattan’daki müzayedede Gandi’nin özel eşyaları, bir milyon 800 bin dolara alıcı bulurken dışarıda, eşyaların Amerikalı sahibi James Otis, son dakikada karar değiştirdiğini söylüyordu. Otis, eşyaları müzayededen çekme karşılığında Yeni Delhi hükümetinden yeni yoksullukla mücadele programları istedi. Ancak anlaşma sağlanamadı. Gandi’nin açık artırmada satılan eşyaları arasında tel çerçeve gözlükleri, sandaletleri ve yemek yediği kase bulunuyor. Müzayedede açılış fiyatları 20 ila 30 bin dolardan başladı, ancak fiyatın çok yükseleceği, daha başından belliydi.

Birçok Hintli iş adamı Hindistan Hükümeti’nin açık artırmaya katılmaları çağrısına uydu. Bu işadamlarından biri de oteller zinciri sahibi Sant Singh Chatwal. Tanınmış işadamı şöyle konuşuyor: “Mahatma Gandi, Hindistan’ın babasıdır. Hindistan’ın kurulmasında büyük rol oynamıştır. Kendisine olan saygımız sonsuz. Hindistan’da bazı kişiler Gandi’yi ilahları olarak görür. Bu nedenle onun eşyalarını satın almak, bizim için özel bir mesele. Gandi’nin eşyalarının Hindistan’a geri gitmesi, Gandi Müzesi’nde sergilenmesi gerekir.”

Eşyalara en yüksek fiyatı havayolu ve biracılık şirketleri sahibi, Hintli iş adamı Vijay Mallya adına müzayedeye katılan Tony Bedi Verdi. Bedi, Gandi’nin eşyalarının Hindistan’a geri götürüleceğini söylüyor. Müzayede eviyse bazı yasal pürüzlerin giderilmesi ve eşyaların gönderilmesinin en az iki hafta süreceğini açıkladı. Mahatma Gandi maddiyata önem vermeyen ve çok sade bir yaşamı olan bir liderdi. Özel eşyalarının bu kadar yüksek fiyata satılması, Hintliler’in ona verdiği değeri gösteriyor.

XS
SM
MD
LG