Erişilebilirlik

Özel Polis Timleri İçin Teknolojik Araçlar


Askeri amaçlar için geliştirilen birçok yeni cihaz, bugünlerde hem Amerika hem de çeşitli ülkelerdeki emniyet güçlerince sıkça kullanılmaya başlandı. Polis, izleme ve diğer faaliyetlerde kendi elemanlarını tehlikeye atmak yerine bu yeni teknoloji ürünlerine yönelmeyi tercih ediyor. Amerika’da da kısaca SWAT adıyla bilinen Özel Silah ve Taktik Birimi üyeleri, can kaybını azaltmak amacıyla robot kullanmaya başladı.

Çavuş Mark Canty Orlando kentindeki SWAT timinin başkanı. Önündeki bir konsolda kameralı bir robotu idare ediyor. Robottaki kamera, gördüklerini Canty’nin önündeki ekrana yansıtıyor. Canty, “Robottaki kamera nasıl bir sorunla karşı karşıya olduğumuz konusunda bize istihbarat sağlıyor,” diyor. ‘Müzakereci’ adı verilen robotu, polisin yanı sıra Amerikan ordusu da kullanıyor. Robot merdiven çıkıyor, hafif malzemeleri bir yerden bir yere taşıyor ve izleme yapıyor. Orlando polisinin elindeki diğer iki robottan biri de İzci diye adlandırılan bu cihaz. İzci, polislerin gireceği binada önceden keşif yapıyor.

R-Bir Göz Yuvarlağı diye adlandırılan bir başka robotsa Orlando’daki SWAT timinin tam anlamıyla gözbebeği. Tenis topu büyüklüğündeki bu kameralı cihaz kendi çevresinde 360 derece dönebiliyor. SWAT görevlilerinden John Worsham Amerika’daki SWAT timlerinin yüzde 25’inde en az bir ileri teknoloji ürünü cihaz kullanıldığını söylüyor. SWAT timleri oldukça riskli durumlar altında görev yapıyor. Federal Soruşturma Dairesi FBI’a göre 2007 yılında 57 polis öldürüldü. Bunlardan üçü SWAT timi üyesiydi. Ayrıca polisler bu yeni icatlar hakkında sürekli bilgilendiriliyor. Şimdilerde kullanıcının çene titreşimlerinden söylediklerini analiz eden özel bir cihaz deneniyor. Bu cihazı hem polis hem de askeri birlikler kullanılıyor.

Teknolojinin dezavantajları da var. Bu aletlerin özel timleri bir nevi uyuşukluğa sürükleyebileceği ve insan becerilerinin yerini tutamayacağı uyarısı yapılıyor. Orlando SWAT timinin başkanı Çavuş Mark Canty, “Teknolojiye tamamlayıcı bir unsur olarak bakmalıyız. Evet bizim işimizi iyi yapmamızı sağlıyor. Ama bu aletleri iyi kullanabilecek becerikli polislere de ihtiyacımız var,” diyor. Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü de, zanlıların, robotları devre dışı bırakabileceğinden kaygı duyuyor. Bu tartışmalara rağmen Orlando Emniyet Müdürlüğü, elemanlarının can güvenliğini korumak açısından SWAT timleri için bu ileri teknoloji ürünlerine onbinlerce dolar harcadı.

XS
SM
MD
LG