Erişilebilirlik

Obama: 'Dünyayı Nükleer Silahlardan Arındıralım'


Başkan Barack Obama tüm ülkeleri, dünyayı, “Soğuk Savaş’ın en tehlikeli mirası” diye tanımladığı nükleer silahlardan arındırma çabalarına katılmaya çağırdı.

Obama Türkiye’ye hareket etmeden önce Çek Cumhuriyeti’nde Avrupa Birliği zirvesine katıldı. Prag’da onbinlerce Çek’e seslenen Obama, stratejik silahların azaltılmasına yönelik Rusya’ya, bu yılın sonuna kadar yeni bir anlaşma imzalama çağrısında da bulundu.

Obama, Nükleer Silah Denemelerini Yasaklama Anlaşması’nı onaylaması için Senato’ya baskı yapacağını da açıkladı.

Kuzey Kore’nin bugün (Pazar) günü yaptığı füze denemesini “ihlal” diye niteleyen Başkan Obama, uluslararası toplumun bu ülkeye sert bir yanıt vermesini de istedi.

Nükleer programından vazgeçmesi için İran’la temasların sürdürülmesi önerisini yineleyen Obama, bu ülke tehdit olarak kalmaya devam ettiği sürece Doğu Avrupa ülkelerine füze savunma sistemi kurma planlarına devam edeceklerini söyledi.

Barack Obama, Çin, Hindistan ve Pakistan’ın da aralarında bulunduğu ülkelerin, nükleer silahlarda kullanılabilecek malzeme üretmesine son verecek yeni bir uluslararası sözleşme hazırlanması çağrısı da yaptı.

XS
SM
MD
LG