Erişilebilirlik

Kadın Haklarını Kısıtlayan Yasa İncelemeye Alındı


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, ülkede kadın hakları açısından tartışma yaratan yeni yasayı gözden geçirmesi için Adalet Bakanlığı’nı görevlendirdiğini açıkladı.Yeni yasa, aile içi tecavüzü meşrulaştırdığı ve kadın haklarını kısıtladığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Karzai, bakanlığın yasayı en ince ayrıntısına kadar inceleyeceğini söyledi ve bu süreç sonunda kaygı verici unsurlar saptanırsa yasanın meclise geri gönderileceğini kaydetti.

Afganistan Devlet Başkanı, ülkedeki Şii nüfusu ilgilendiren yasayı derhal geri çevirmediği için uluslararası alanda da eleştiriye uğradı. NATO Zirvesi’nde liderler, Afganistan’da kadın haklarına saygı duyulmasını isterken, BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı da yasayı açıkça eleştirdi. Başkan Navi Pillay, yasayla kadınların, hasta olmadıkları sürece, eşlerine cinsel birleşme konusunda hayır deme haklarının yasaklandığını ve eşlerinin iznini almadan sokağa çıkmalarının yasaklandığını söyledi.

Karzai ise yasayla ilgili kaygıları anladığını ancak bunların tercüme hatasından veya yasanın yanlış yorumlanmasından kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Karzai, yasayı okuduğunda kendisinin eleştirileri haklı kılacak bir sonuca ulaşmadığını da söyledi.

XS
SM
MD
LG