Erişilebilirlik

Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği Kesinleşti


NATO Zirve Toplantısı sona erdi ve ittifakın bundan sonraki Genel Sekreteri olarak Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in atanmasının ittifak üyelerince oy birliğiyle onaylandığı açıklandı.

NATO'nun 60'ıncı kuruluş yıldönümüne rastlayan ve Fransa ile Almanya'nın ortak ev sahipliği ile iki ülkenin sınırındaki Strasbourg ve Kehl kentlerinde düzenlenen zirve sonunda Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel bir ortak basın toplantısı yaptılar.

Sarkozy ve Merkel, Danimarka Başbakanı Rasmussen'i NATO'nun yeni genel sekreteri olarak tanıttılar. Rasmussen de kısa bir konuşma yaparak, Genel Sekreterlik görevini 1 Ağustos'ta şu andaki Genel Sekreter Jaap de Hoop Scheffer'den devralacağını ve dünyanın en başarılı ittifakı olarak nitelediği NATO'nun Genel Sekreterliğini üstlenecek ilk Danimarkalı olmaktan büyük gurur duyduğunu söyledi.

Türkiye'nin Rasmussen'in bu göreve getirilmesine karşı olduğu Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Londra'daki G-20 Zirvesi sırasında açıklanmış ve Türkiye'nin veto hakkını kullanarak Rasmussen'i engellemesinden kaygı duyulmuştu.

Erdoğan, Rasmussen'e, Hazret-i Muhammed'in karikatürlerinin Danimarka basınında yayınlanmasından sonra izlediği tutum ve PKK yanlısı Roj TV'nin ülkesinden yayın yapmasını engellemediği için karşı çıktıklarını söylemişti. Rasmussen, karikatürlerin yayınlanmasına, ülkesinde ifade özgürlüğü olduğu gerekçesiyle itiraz etmemişti.

Bugünkü basın toplantısında Almanya Başbakanı Merkel, Türkiye'nin itirazıyla ilgili bir soruya, Başbakan Erdoğan'la görüştüklerini ve NATO ittifakı içinde bu dönemde uyuma çok büyük ihtiyaç olduğu sonucuna vardıklarını söyleyerek cevap verdi.

XS
SM
MD
LG