Erişilebilirlik

Obama: Amerika  Patron Değil Ortak Olmak İstiyor


Başkan Barack Obama, Amerika'nın Avrupa'nın patronu değil ortağı olmak istediğini söyledi.

Strasbourg'da, Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ile görüştükten sonra bir açıklama yapan Obama, Amerika'nın Avrupa'nın savunmasını güçlendirdiğini görmek istediğini bildirdi.

Sarkozy ise, Fransa ile Amerika arasında özel bağlar bulunduğunu söyledi ve Haziran'da, Başkan'la, Normandy'de tekrar bir araya geleceğine dikkati çekti.

Başkan daha önce yaptığı açıklamada, dün tamamlanan 20’ler Grubu zirvesinin dünyanın ekonomik canlanmasında bir dönüm noktası olacağını ileri sürdü. Başkan dünyanın en büyük ekonomisine sahip 20 ülke liderlerinin, samimi olarak aralarındaki “anlaşmazlıkları” giderdiklerini; ekonomik canlanmayı destekleyip, istihdam yaratma ve zorluklarla karşılaşan ülkelere kredi açma konularında anlaşmaya vardıklarını bildirdi.

Başkan Obama katıldığı ilk uluslararası zirve olan G-20 zirvesinin sonuçlarından memnun olduğunu söyledi ve toplantının verimli geçtiğini vurguladı. Başkan şöyle konuştu: "Her türlü ölçüye göre Londra zirvesi tarihi oldu. Hem genişliği, amaçları, ve bizi bekleyen işler, hem de zamanlaması ve krize karşı yaptığımız çalışmalar açısından bu zirveye tarihi diyebiliriz."

Zirvenin hemen ardından basın toplantısı düzenleyen Obama öncelikleri ve bakış açıları çok farklı ülkeler arasında görüş birliğinin sağlandığına işaret etti. Obama, "20 ayrı ülke liderinin, aralarındaki görüş farklarını gidermesi kolay değil. Hepimizin çok farklı ulusal politikalarımız, değerlendirmelerimiz ve siyasi kültürümüz var. Fakat hepimizin vatandaşı zorluklarla karşı karşıya ve bu insanlar bizden birleşerek hareket etmemizi istiyor," diye konuştu.

Başkan Obama Amerikan ekonomisi için uygulanan, devlet harcamalarını büyük çapta artırarak ekonomiyi canlandırma politikasını uygulayacakları konusunda öteki liderlerden somut bir taahhüt alamadı. Buna karşılık Uluslararası Para Fonu ile diğer uluslararası kuruluşlar aracılığıyla sıkıntı içindeki ülkelere bir trilyon dolarlık ek kredi sağlanması konusunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca zirvede varlıklı kişiler ve denetim dışı yatırım fonları için vergi muafiyeti sağlayan ülkelerin cezalandırılması konusunda da uzlaşma sağlandı.

Obama zirvede kritik ve cesur adımlar atıldığını kaydetti. Başkan alınan tüm kararların başarısının garantili olmadığına işaret etmekle birlikte, yaraları sarma sürecinin başladığını söyledi. Başkan, "Doğru ilaçları verdiğimizi ve hastanın durumunun istikrara kavuştuğunu tahmin ederim. Hala iyileşecek olan yaralar var. Hala, zorluklar ortaya çıkabilir. Fakat oldukça iyi bir tedavinin başladığını sanıyorum," şeklinde konuştu.

Barack Obama Fransız Alman sınırında NATO’nun kuruluş yıldönümü törenlerine katıldıktan sonra Türkiye’ye gidecek.

İngiltere Başbakanı da G-20 Zirvesini Değerlendirdi

İngiltere Başbakanı Gordon Brown da bir günlük zirvenin ardından, G-20 liderlerinin dünyayı krizden çıkarma, uluslararası ticareti arttırma ve mali piyasaları daha sıkı denetlemeyi amaçlayan bir program üzerinde anlaştıklarını açıkladı.Brown, 20’ler Grubu’nun uluslararası ekonomiye 1 trilyon dolar katkıda bulunma kararı aldıklarını da söyledi.

Bu paranın büyük bölümü küresel ekonomik krizden en çok etkilenen ülkelere yardım için Uluslararası Para Fonu’na gidecek. Diğer fonlar ise Başbakan Brown’un ekonomik büyümenin motoru olarak tanımladığı küresel ticaretin arttırılmasında kullanılacak. Liderler, bankaları riskli yatırım fonlarını, kredi notu veren kuruluşları ve yöneticilere ödenen ikramiyeleri daha sıkı denetleme sözü de verdi. Liderler ayrıca zenginleri vergiden kurtardığı için vergi cenneti olarak adlandırılan ülkelere karşı önlem almayı da kararlaştırdı.

XS
SM
MD
LG