Erişilebilirlik

Çankaya Köşkü'nde Afganistan-Pakistan Zirvesi


Başkan Barack Obama'nın 6-7 Nisan'daki Türkiye ziyareti öncesinde Afganistan için diplomatik trafiği hızlandıran Ankara, Afganistan ve Pakistan devlet başkanlarını 'üçlü bir zirve'de buluşturdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleşen zirveye Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari katılıyor.

Başkan Obama'nın Afganistan ve Pakistan stratejilerini açıklamasından ve bölgeye 30 bin yeni asker göndereceğini duyurmasından sonra, Afganistan için 'kalıcı çözüm' arayışlarını yoğunlaştıran Türkiye, Obama'nın Taliban ve El-Kaide ile mücadelesine tam destek veriyor. Türkiye, Afganistan için sadece 'askeri çözüm'ün yetersiz kalacağını düşündüğü için 'siyasi çözüm' tezini de uluslararası kamuoyuyla yoğun bir şekilde paylaşıyor. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın Moskova ve Lahey'de düzenlenen Afganistan konulu toplantılara katılmasının ardından, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bugün Afganistan ve Pakistan devlet başkanlarını Ankara'da bir araya getirdi. İkili görüşmelerin yanısıra üçlü bir zirveyle Çankaya Köşkü'nde süren görüşmelerde, 3-4 Nisan'daki Afganistan konulu NATO zirvesine dönük hazırlıklar yapılırken, Türkiye'nin Afganistan'a göndereceği ek askeri birliklerin niteliği üzerinde de değerlendirmeler yapılıyor. Zirveye, üç ülkenin genelkurmay başkanlığı ve istihbarat birimlerinin temsilcileri de katılıyor.

Yüksek Düzey Katkı

Bugüne kadar Amerikan yönetimine "Afganistan'a asker yollarız ama onlar savaşamaz" mesajı veren Ankara, Obama'nın Türkiye ziyaretinde de bu mesajı "En yüksek düzeyde katkıya hazırız ancak Afganistan'da siyasi çözüm için ortak girişim başlatalım" diyerek çeşitlendirecek.

Amerika'dan Afganistan'a ek asker gönderilmesi konusunda henüz somut bir talep gelmediğini, talebin 'büyük olasılıkla' 3-4 Nisan'daki NATO zirvesinden sonra Başkan Obama tarafından 6 Nisan'da Ankara'da dillendirileceğini belirten diplomatik kaynaklar, 'her ihtimalin' Genelkurmay Başkanlığı'yla birlikte değerlendirildiğine vurgu yapıyor.

Çankaya Köşkü'ndeki 3'lü zirveyle ilgili bilgi veren diplomatik kaynaklar, zirvenin 3-4 Nisan'daki NATO zirvesinden önce toplanmış olmasının 'hayati önemde' olduğunu belirtiyor. Aynı kaynaklar, "Türkiye'nin Afganistan'a asker gönderme konusundaki tavrı, burada Afganistan ve Pakistan'la birlikte netleştirilmeye çalışılacak" diyor. Amerikalı kaynaklar da, 3-4 Nisan'daki NATO zirvesinde Amerika ve müttefiklerinin Afganistan'a asker konusundaki 'esas kararı' vereceğini belirtirken, "Obama yönetimi Türkiye'nin bu konuda en üst düzeyde katkıyı ortaya koyacağına inanıyor. Bölgeye gönderilecek askerlerin niteliği konusunda Türkiye ile Amerika arasında sorun yaşanacağına inanmıyoruz" değerlendirmesinde bulunuyor.

XS
SM
MD
LG