Erişilebilirlik

1 Nisan Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Barack Obama’nın işbaşına gelmesiyle birlikte Amerikan dış politikasında yeni bir dönem başladığını yazıyor. Gazete, bu dönemde Amerika’nın diğer ülkelerin sesine daha fazla kulak vermek zorunda olduğunu vurguluyor:

"Amerika, Irak savaşı sırasında dünyanın güvenilir jandarması olarak büyük prestij kaybına uğradı. Küresel durgunluk da ekonomik rol model olma özelliğine darbe vurdu. Diğer ülkeler, örneğin Soğuk Savaş dönemindeki gibi Amerika’nın peşine takılmıyor. Ancak Amerika eski saygınlığını yeniden kazanabilir. Beyaz Saray’dan G-20 zirvesiyle ilgili olarak yapılan açıklamada, Obama’nın yönlendirici olacağı kadar dinleyici olacağı da belirtildi. ‘Dinlemek ve yönetmek’ ifadeleri sadece G-20 zirvesi için değil, Obama’nın bütün başkanlığı boyunca dış politikanın kilit kelimeleri olmalıdır."

Boston Globe G-20 zirvesi öncesinde ekonomik krize karşı uygulanacak devlet teşvikleri konusunda görüş ayrılığı yaşandığını belirtiyor. Gazete, Amerika ve İngiltere’nin aksine Fransa ve Almanya’nın enflasyon korkusu yaşadığına işaret ediyor:

"1920’li yıllardaki hiper enflasyon dönemini unutamayan Almanya’nın, mümkün olduğunca hızlı bir biçimde denk bütçe dönemine dönmek istemesi anlaşılır bir şey. Ama tarih hiçbir zaman aynı biçimde tekerrür etmez. Bugün asıl tehlike büyümenin durması ve deflasyondur. Bu nedenle G-20 ülkelerinin önceliği ekonomiyi canlandırmak olmalıdır. Hasta kalp krizi geçirdiğinde, öncelikli olarak kalbin yeniden çalışmasını sağlamak gerekir. Hastanın uyguladığı yanlış diyeti değiştirmek için daha sonra bol bol zaman olacaktır."

New York Times Kuzey Kore’nin füze denemesi planının bölgede gerginliği artırdığı görüşüne yer veriyor. Ancak gazete, Kuzey Kore’nin nükleer programını sona erdirme çabasının daha önemli olduğunu savunuyor:

"Kuzey Kore, 2005 yılında varılan anlaşma uyarınca, plütonyum üreten Yongbyon’daki reaktörü kapattı, nükleer silah yapmaya yönelik çalışmalarını sona erdireceğini açıkladı. Ancak Kuzey Kore’nin sözünü tutup tutmadığının nasıl denetleneceğine ilişkin görüşmeler askıya alınmış durumda. Eğer Pyongyang, Güvenlik Konseyi’ne rağmen füze denemesini gerçekleştirirse, sert ve ortak bir biçimde kınanmalıdır. Ancak, Washington müttefikleriyle birlikte hareket ederek, görüşmelerin bir an önce başlamasını sağlamalıdır."

Washington Post Arap Zirvesi’nin Darfur’daki katliamlarla ilgili tavrını eleştiriyor. Gazete, Arap liderlerin Darfur ve Gazze konularında çifte standart uyguladığını öne sürüyor:

"Ortadoğu’daki insan hakları örgütleri, Arap Zirvesi’ni Sudan Devlet Başkanı el Beşir’i korumaması konusunda uyardı, ‘Hiç kimse işlediği suçlardan dolayı dokunulmaz olmamalıdır,’ diyen bir açıklamada bulundu. Ancak birçoğu insanlığa karşı suç işlemekten yargılanabilecek durumda olan ve seçimle işbaşına gelmeyen Arap liderler, bu çağrıyı duymazdan geldi. Obama yönetiminin ve diğer uygar ülkelerin, Ortadoğu’da demokrasi ve insan haklarını desteklemelerine bir gerekçe bulması gerekiyorsa, Arap liderlerin Doha’da Ömer el Beşir’e gösterdikleri ilgi bunun için yeterlidir."

XS
SM
MD
LG