Erişilebilirlik

Bağış: 'Başlıkları Yetiştirmeye Çalışıyoruz'


Avrupa Birliğinden sorumlu devlet bakanı ve baş müzakereci Egemen Bağış Brüksel’de temaslarda bulundu. Bağış, Avrupa Birliği yetkikileriyle görüşmelerinde vize sorunu, anayasa değişikliği ve açılacak müzakere başlıkları konularını ele aldı.

61.’si düzenlenen Avrupa Birliği-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantısına katılmak ve Birlik yetkilileriyle görüşmek amacıyla Brüksel’de bulunan Başmüzakereci Egemen Bağış, temaslarını düzenlediği bir basın toplantısında değerlendirdi.

Avrupa Birliği Adalet Divanı tarafından alınan vize kararının nasıl uygulanacağı konusunda netleştirme çalışmalarının sürdüğünü söyleyen Bağış, gelinen noktayı şu sözlerle özetledi:

“Avrupa Birliği üyesi ülkeler kendi içlerinde de bunu değerlendiriyorlar, Komisyon da değerlendiriyor, bizler de değerlendiriyoruz. Buradaki süreç bu kararın sadece Avrupa’ya yük taşıyan kamyon şöförlerini kapsar deme noktasıyla bundan böyle AB’nin hiçbir ülkesi hiçbir Türk’e vize uygulayamazdeme arasında bir yelpaze arasında git gellerimiz var.”

Konunun çok fazla bilinmeyeni olan bir denkelm niteliğinde olduğunu söyleyen Bağış, yapılan değerlendirmelerden nasıl bir sonuç çıkacağını söylemek için de erken olduğunu ifade etti.

Seçimlerden önce Anayasa değişikliği sinyali veren hükümetin, bu konudaki takvimi henüz netleşmedi. Bağış, buna gerekçe olarak uzlaşı amacıyla kapısını çaldıkları muhalefetten olumlu yanıt alamamarını gösteriyor:

“Maalesef şu ana kadar olumlu cevap alamadık. Tam aksine bazı olumsuz sinyaller gördük. Ama o olumsuz sinyalleri biz seçim atmosferine bağladık ve onların çok üzerinde durmak istemedik. Şu anda seçimler artık arkamızda kaldı. Seçimler bitti ve Türkiye seçimsiz bir 3 yıllık döneme girdi. Bu dönemi iyi değerlendirmemiz gerekir diye düşünüyoruz.”

Avrupa Birliği’nin beklediği reformlar konusunda ortak hareket etmenin önemine vurgu yapan Bağış, muhalefet partilerine de şu mesajı verdi:

“Muhalefet partilerimizin de destek vermelerinin vaktinin artık geldiğine inanıyorum. Kendilerinin beyanlarının arkasında durmalarını bekliyorum. Benle yaptıkları görüşmelerde verdikleri sözlerini arkasında durmalarını bekliyorum.”

Türkiye, Avrupa Birliği’yle müzakereler kapsamında haziran ayında iki başlık açmayı planlıyor. Bunlardan ilki vergilendirme diğeri ise sosyal politika ve istihdam. Ancak her iki konuda da Türkiye’nin yeterli adımları atmaması nedeniyle henüz aşılamayan sorunlar var. Bu sorunlar başlıkların açılmasını geciktirecek ya da engelleyebilecek nitelikte. Şu ana kadar başlıkların açılıyor olmasını sürecin devam ettiğinin kanıtı olarak gösteren tezini savunan Türk hükümetinin bir üyesi olan Bağış’ın konuya yaklaşımı oldukça farklıydı:

“Yani bizim illa şu kadar faslı bu dönem şu kadar faslı şu dönem açacağız diye bir iddiamız yok. Bu süreçle alakalı bir şeydir. Biz Avrupa Birliği’ne uzun bir süreç olarak bakıyoruz.”

Başlıklarla ilgili çalışmaları zamanında tamamlama çabası içinde oldukları mesajını veren Bağış’ın bu iki başlıkta ilerleme sağlanamamasını büyük ölçüde uluslararası takvimin yoğunluğuna bağlaması dikkat çekti.

Güven Özalp'in haberini sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG