Erişilebilirlik

Afganistan İçin Ortak Çalışma Kararı Alındı


Afganistan konusunda Lahey’de düzenlenen konferansa 80’den fazla ülke ve kuruluş katılıyor. Konferansta savaşın yıktığı Afganistan’ın yeniden yapılanmasında uluslararası ve bölgesel işbirliğinin önemi vurgulandı.

Konferansa katılan ülkeler, Afganistan’da ekonomik, güvenlik ve siyasi alanlarda gelişme sağlamak üzere, ortaklaşa çalışma kararı aldı.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, çatışmalara son veren, aşırı görüşleri reddeden, anayasayı kabul eden Taleban üyelerine uzlaşma önerdi.

Clinton, birçok Taleban militanının örgüte, “görüşlerini benimsediklerinden değil umutsuzluktan” katıldığını söyledi. Amerikalı bakan, şiddeti reddeden ve el-Kaide ile ilişkisini kesen kişilerin, Afgan toplumuna barışcı yoldan kazandırılabileceğini savundu.

Cumhurbaşkanı Karzai de ülkesinin kritik bir dönüm noktasında bulunduğunu belirterek uluslararası toplumu, güvenlik kuvvetlerini güçlendirme çalışmalarına yardımcı olmaya çağırdı. Karzai bunun, terörizm tehdidini yenilgiye uğratmada en ucuz ve en güvenilir yol olduğunu kaydetti.

Amerika dışişleri bakanı ayrıca, konferans sırasında, üst düzey Amerikalı ve İranlı diplomatların görüştüğünü doğruladı.

Clinton, Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke’un, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Mehdi Ahunzade ile kısa ve samimi bir görüşme yaptığını söyledi. Hillary Clinton iki diplomatın herhangi somut bir konuyu ele almadığını ancak temasları sürdürme konusunda anlaştıklarını belirtti.

Yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişkide bulunmayan Amerika ile İran arasında üst düzeyde temas çok ender oluyor.

Ahunzade ise konferansta yaptığı konuşmada, yabancı askerlerin Afganistan’a barış ve istikrar götüremeyeceğini öne sürerek, yeni asker gönderilmesini eleştirdi.

XS
SM
MD
LG