Erişilebilirlik

Holbrooke İran Dışişleri Bakan Yardımcısıyla Görüştü


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, üst düzey Amerikalı ve İranlı diplomatların Lahey'deki uluslararası Afganistan konferansı sırasında görüştüklerini açıkladı.

Clinton, Afganistan özel temsilcisi Richard Holbrooke’un, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Muhammed Mehdi Ahunzade ile kısa ve samimi bir görüşme yaptığını söyledi.

Clinton iki diplomatın herhangi somut bir konuyu ele almadıklarını ancak teması sürdürme konusunda anlaştıklarını belirtti.

Yaklaşık 30 yıldır diplomatik ilişki bulunmayan Amerika ile İran arasında üst düzeyde temas çok ender oluyor.

Ahunzade ise konferansta yaptığı konuşmada , yabancı askerlerin Afganistan’a barış ve istikrar götüremeyeceğini önesürerek yeni asker gönderilmesini eleştirdi.

Öte yandan Clinton ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai, çatışmalara son veren, aşırı görüşleri reddeden ve Afgan anayasasını kabul eden Taleban üyelerine uzlaşma önerdi.

Clinton, birçok Taleban militanının örgüte “görüşlerini benimsediklerinden değil umutsuzluktan” katıldığını söyledi. Amerikalı bakan, şiddeti redden ve el-Kaide ile ilişkisini kesen kişilerin Afgan toplumuna barışcı yoldan kazandırılabileceğini savundu.

XS
SM
MD
LG