Erişilebilirlik

NATO Zirvesi Öncesi Güvenlik Hazırlığı


NATO’nun kuruluşunun 60’ıncı yıldönümü çerçevesinde düzenlenen zirve Cuma günü Fransa’nın Strasbourg kentinde başlayacak. 2. Dünya Savaşı’nda pek çok çatışmanın yaşandığı kent adeta saldırıya hazırlanan bir ortaçağ kalesi gibi koruma altına alındı. Fransa 10 bin polisle zirvenin güvenliğini sağlayacak. Zirveyi protesto etmek üzere dünyanın dört yanından gelecek 10 binlerce küreselleşme karşıtı protestocu da Strasbourg’da toplanacak. Kent merkezleri, otoyollar, demiryolları trafiğe kapatıldı, kente giriş çıkışları kontrol etmek üzere 50 bin bariyer kuruldu.

Fransa yıllar sonra ilk kez ev sahipliği yapacağı NATO zirvesi öncesi kırmızı alarma geçti. 3-4 Nisan tarihlerinde Fransa ve Almanya’nın sınır kentleri Strasbourg ve Kehl’de yapılacak olan zirve son derece sembolik özellikler taşıyor. Çünkü statüsü dünyada tartışılan NATO’nun bu yıl 60’ıncı yıldönümü. Ayrıca Fransa, 43 yıl aradan sonra NATO’nun askeri kanadına dönüyor. Üçüncü neden de Afganistan’da NATO tarafından yürütülen operasyonlar. İstihbarat birimleri Avrupa’nın dört yanından gelen göstericilerin 3-4 Nisan’da Strasbourg’da yapılacak NATO zirvesinde büyük risk oluşturduğuna dikkat çekerek hükümeti terörist saldırılara karşı uyardı. Fransa İçişleri Bakanlığı zirvenin güvenliği için 10 bin polisle bu küçük kentte adeta etten duvar örerek güvenliği sağlayacak.

Üye ülkelerden gelecek 28 delegasyonda 27 lider ve 2 bin kişilik ekip zirveye katılacak. Kurulacak 50 bin bariyerle kent merkezi yaya ve araç geçişine kapatılacak. Merkezde oturan 7 bin kent sakini evlerine gidebilmek için geçiş kartı kullanacak. Barış sembolü gökkuşağı renkli bayrakları balkonlarına asan kent sakinlerinin bayrakları görevlilerce toplatıldı. Tüm öğrenci kampüsleri bloke edildi. Kentteki 100 okul, yüzme havuzu, spor salonu ve stadyumlar zirve boyunca kapalı tutulacak.

Ulaştırma da sıkı güvenlik altında tutulacak. Kamyonlar Strasbourg’un 250 km yakınına yaklaşamayacak, zirveye ev sahipliği yapacak iki kent arasında tren seferleri yapılmayacak. Strasbourg’a giden A 35 otoyolu da kapalı tutulacak. Zirveye katılan her liderin kendisi ve ekibi hayli ağır bir kortej oluşturacak. Yalnızca zirvenin yıldızı Amerika Başkanı Barack Obama 800 kişilik ekibiyle zirveye katılacak. Obama, Şubat ayından bu yana kentte inceleme yapan Amerikan gizli servisinin seçimi üzerine Strasbourg Hilton’da kalacak.

Zirvenin tek katılımcısı davetliler olmayacak. Avrupanın dört köşesinden katılan davetsiz misafirler de zirveyi sokaklarda protesto edecek. Alman ve Fransız göstericilerin sayısı Avrupalı diğer protestocuların katılımıyla 10 kat artacak. Gösterilere PCER- İspanyol Graposu, Yunan Devrimci Güç örgütü (EA) İtalyan Anarşist ve Komünist Federasyonu, Güney Afrika Zabalaza Anarşist Komünist Cephesi, Kanada Özgürlükçü Komünist Birliği ile Amerika Kuzey Doğu Anarşist Komünist Federasyonu üyeleri katılacak. Bunlara ek olarak 5-6 bin kadar da bağımsız anarşist gösteri yapacak. Küreselleşme karşıtı göstericiler, NATO’nun Afganistan’dan çekilmesini ve küresel ısınmaya karşı önlem alınmasını isteyecekler. 2. Dünya Savaşı sırasında pekçok çatışmanın yaşandığı Strasbourg’a atıfta bulunan NATO karşıtları internet araclığıyla dünyaya duyurdukları gibi zirveyi “yeni bir dünya savaşı planlamak istyenlerin büyük Atlantik ayini” diye tanımlıyorlar.

4 Nisan Cumartesi günü 70 bine yakın göstericinin toplanması öngörülüyor. İçişleri Bakanı Michele Alliot Marie toplam 10 bin kişilik bir güvenlik ekibinin zirvenin güvenliğini sağlayacağını duyurdu.

Ekipte görev alan dalgıç polisler nehir güvenliğinden sorumlu olacak, kar kızağı kullanan polisler dağlarda, nükleer, biyolojik ve kimyasal silah uzmanı polisler de hassas noktalarda görev yapacaklar. 500 kadar yakın koruma polisi de liderlerin kortejinde ve 13 ayrı delegasyonun korumasında görev alacak.

Aynı hazırlıklar nehrin öte yanında sınırın Almanya tarafında da devam ediyor. 15 bin güvenlik görevlisi de Kehl’deki zirvenin güvenliği için hazır bulunacak. Böylece sadece yerel bazda zirve güvenliği için toplam 25 bin polis bulunacak. Güvenlik önlemlerinin abartıldığı yolundaki eleştirilere yanıt veren İçişleri Bakanı Alliot-Marie, zirvenin olaysız geçmesi için her türlü önlemi almaya çalıştıklarını söyledi.

Bayan Bakan, dünyadan ve Fransa’dan katılacak liderlerin yanısıra delegasyonun ve gösteri hakkını kullanan vatandaşların da güvenliğini sağlamak için yoğun önlem aldıklarını açıkladı. Güvenlik görevlilerinin de aldığı istihbarat ve tedbirlere bakılırsa NATO’nun 60’ıncı yıldönümü zirvesi içerde alınan kararlar kadar dışarıda yapılacak gösterilerle de gündeme oturacak. İçerde ve dışarda olup bitenleri ise zirveyi izlemek üzere dünyanın dört birt yanından gelecek 2 bin 500 gazeteci aktaracak.

XS
SM
MD
LG