Erişilebilirlik

AKP Yerel Seçimlerde Oy Kaybına Uğradı


Dün yapılan yerel seçimlerde, oyların neredeyse tamamı sayıldı. AKP'nin yaklaşık yüzde 39 oy oranıyla ilk sırada yeraldığı seçimde, iktidar partisini yüzde 23'le CHP, yüzde 16'yla MHP izledi. Meclis'teki bir diğer parti olan Demokratik Toplum Partisi'nin oy oranı yüzde 5 oldu. Seçim sonuçları AKP'nin ilk kez oy kaybettiğini ortaya koydu.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, 29 Mart yerel seçiminde destek yitiren, iktidardaki AKP, destek artıran da muhalefet oldu. AKP için, 'ilk kez oy kaybedilen seçim' olan 29 Mart yerel seçim sonuçları, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak Bakanlar Kurulu'nun da ana gündem maddesi. Sonuçlar için yaptığı ilk değerlendirmede "Beni tatmin etmedi," diyen Erdoğan, partisinin "Seçimlerden gerekli dersi çıkaracağı"na vurgu yaptı. Adalet ve Kalkınma Partisi 2002'de yaklaşık yüzde 34 oyla iktidara gelmiş, oyunu 2004'teki yerel seçimlerde yüzde 42'ye, 2007'deki genel seçimde ise yüzde 47'ye çıkarmıştı. Dünkü yerel seçimlerde ise resmi olmayan sonuçlara göre AKP'nin oy oranı yüzde 39'a düştü.

19 partinin yarıştığı yerel seçimlerde 16 büyükşehir belediyesinin 10'unu AKP, 3'ünü de CHP aldı. MHP, DTP ve Demokratik Sol Parti de, birer büyükşehir belediyesinin sahibi oldu. İl bazında ise AKP 35, CHP 10, MHP 9, DTP 8, Demokratik Sol Parti 1, Demokrat Parti 1, Büyük Birlik Partisi de 1 belediye başkanlığı kazandı.

Ege ve Trakya'nın yanısıra güçlü olduğu Akdeniz ve Güneydoğu'da da umduğunu bulamayan AKP, İstanbul ve Ankara da dahil olmak üzere büyük merkezlerde ciddi oy kaybına uğradıysa da, İstanbul'un yeni büyükşehir belediye başkanı yine AKP'li Kadir Topbaş, Ankara'nın yeni büyükşehir belediye başkanı da yine AKP'li Melih Gökçek oldu. AKP, iddialı girdiği Antalya, Adana, Manisa ve Van'da ise yenilgi yaşadı. Türkiye'nin sahil illeri muhalefet partilerine oy verirken, AKP güçlü olduğu Doğu ve Güneydoğu'da da oy kaybetti.

Doğu ve Güneydoğu'daki seçim yarışı AKP ile DTP arasında geçti. DTP, seçimde büyük bir çıkış yaparak, 5 ildeki belediye başkanı sayısını 8'e çıkardı. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 'kale' tartışması başlatarak "Diyarbakır'ı istiyorum" dediği Diyarbakır'da AKP ile arasında büyük fark açan DTP, AKP'nin Doğu illerinde kalesi olarak bilinen Van ve Siirt'te de kazandı. 2004 yerel seçiminde kazandığı Batman, Hakkari, Şırnak ve Tunceli'de mevcut belediye başkanlıklarını koruyan DTP, 2004 seçimlerinde MHP'nin kazandığı Iğdır'da da kazanan oldu.

AKP'nin kayıpları

Seçim sonuçları iktidardaki AKP'nin, 2004'teki yerel seçime oranla yaklaşık yüzde 3, 2007'deki son genel seçime oranla da yaklaşık yüzde 8 oy kaybettiğini gösterdi. AKP, Başbakan Erdoğan'ın daha önce bakan ve parti yöneticilerine zimmetlediği ve AKP'de olan illerden Antalya, Adana, Van, Siirt, Balıkesir, Şanlıurfa, Manisa, Aydın ve Zonguldak'ta seçimi kaybederek büyük sarsıntı yaşadı. AKP, yine bakan ve parti yöneticileriyle iddialı girdiği Mersin, Eskişehir, Kastamonu ve Ordu'da da umduğunu bulamadı. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin seçim bölgesi Antalya'yı CHP'ye, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik de seçim bölgesi Van'ı DTP'ye kaptırarak, kabinenin en çok hüsran yaşayan isimlerinden oldu. AKP'nin ağır topu eski TBMM Başkanı Bülent Arınç da seçim bölgesi Manisa'yı MHP'ye kaptırdı.

Yerel seçim sonuçları televizyon ve internet sitelerinden anı anına izlendi. Bugünün gazeteleri de seçim sonuçlarını manşetlerine taşıdı. Kimi gazeteler seçim sonuçlarını 'iktidara seçmenin uyarısı' olarak yorumladı, kimi ise sonuçların hükümete güvenoyu olduğunu vurguladı.

Erol Tuncer: 'Hem İktidar Hem de Muhalefet Sonuçlardan Ders Almalı'

Toplumsal Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı TESAV ve Sosyal Demokrasi Derneği Başkanı Erol Tuncer, hem iktidar hem de muhalefetin seçim sonuçlarından ders alaması gerektiğini söyledi.

Türkiye’de seçim tarihiyle ilgili bir kitabı yeni yayınlanan Erol Tuncer’le Hülya Polat konuştu. Söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG