Erişilebilirlik

İnanılmaz Ameliyat Tıp Tarihine Geçti


7 yaşında bir kız çocuğuna yapılan kanser ameliyatı tarihe geçti. Doktorlar küçük kızdaki kanserli tümörü alabilmek için 6 hayati organını vücuttan çıkarmak zorunda kaldı. Kanserli tümör çıktıktan sonra organların yarısı geriye yerleştirildi. İlk defa bir çocuk üzerinde gerçekleştirilen böyle bir ameliyat, daha önce de yetişkin bir hastaya uygulanmıştı.

Heather McNamara’nın kanserinin ameliyatla alınamayacağı söylenmişti. Heather’in anne ve babası son çare olarak New York’taki Presbyterian Hastanesi’nden Doktor Tomoaki Kato’ya başvurdu. Doktor Kato daha önce Florida’da bir hastayı bu yolla tedavi etmişti. Ve aynı ameliyatın bir çocukta da başarılı olacağına inanıyordu. Dr. Kato, “Bu ameliyatı başarıyla yapabişeceğimizden emindik. Aynı zamanda herşeye hazırlıklı olmamız gerektiğini de biliyorduk,” diye konuştu. Şubat ayında 7 yaşındaki Heather’in tenis topu büyüklüğündeki tümörü ameliyatla alındı. Birkaç hayati organın ve atar damarların çevresini saran tümör üç ayrı cerrahi ekibin ortak çalışmasıyla çıkarıldı. Dr. Kato ameliyatı nasıl yaptıklarını şöyle anlatıyor: “Karın kısmındaki organları tümörle birlikte dışarı çıkararak tümörlü kısımlarını kestik, sonra bu organları tekrar yerlerine yerleştirdik.”

Kanser yayılmış olduğu için doktorlar mide, pankreas ve dalağı kurtarmayı başaramamış. Dolayısıyla küçük kıza bağırsak dokusundan mide yapılmış. Ancak pankreası olmadığı için Heather şimdi şeker hastası ve insülinle yaşıyor. Heather’in anne ve babası Doktor Kato’yu buluncaya kadar birçok hastane gezmiş, birçok doktorla konuşmuş. Doktorlar kanserin tekrarlamayacağından emin olmak için Heather’ı kontrol altında tutuyor ve küçük kızın iyileşmesini mucize olarak niteliyor.

XS
SM
MD
LG