Erişilebilirlik

Karzai Başkan Obama'nın Yeni Afghanistan Politikasından Memnun


Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Amerika'nın Pakistan ve Afganistan'la ilgili yeni stratejisini desteklediğini açıkladı, bunun, Afgan halkının beklentilerine uygun olduğunu söyledi.

Karzai, bugün yaptığı basın toplantısında Amerika'nın planının, kendi beklediğinin ötesinde olduğunu belirtti.

Başkan Barack Obama dün (Cuma) El Kaide militanları ve onlara destek verenleri yenilgiye uğratmak amacıyla bölgeye ek asker göndereceklerini ve bölgesel diplomasiye daha büyük öncelik vereceklerini açıklamıştı. Obama, Afganistan ve Pakistan'da durumun gittikçe "daha tehlikeli" bir hal aldığını söylemişti.

Yeni Amerikan planına göre, Afganistan'a 4,000 Amerikan askeri daha sevkedilecek. Afganistan'a gönderileceği daha önce açıklanmış olan ve önümüzdeki aylarda sevkedilmesi beklenen 17,000 yeni Amerikan askerine ek olarak gönderilecek bu askerlerin başlıca görevi Afgan ordusunu eğitmek olacak.

Pakistan yetkilileri de Amerika'nın bölgede istikrar sağlamayı amaçlayan yeni stratejisini memnunlukla karşıladıklarını söyledi.

Pakistan Başbakanı Yusuf Gilani, Pakistan topraklarının "radikal azınlık" olarak nitelediği gruplar tarafından terörist eylem düzenlemek için kullanılmasına izin verilmeyeceğini bildirdi. Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zardari, Başkan Obama'nın girişimlerini, ülkesinde demokrasiyi güçlendirmeyi amaçlayan adımlar olarak memnunlukla karşıladıklarını söyledi.

Obama, Amerikan Kongresi'ni, Pakistan'a önümüzdeki beş yıl, yılda 1.5 milyar Dolarlık doğrudan yardım yapılması için onay vermeye çağırdı. Obama bu yardımın Pakistan'da alt yapıyı geliştirip demokrasiyi desteklemek için kullanılacağını söyledi.

Bu arada Afganistan'daki Amerikan yetkilileri, Amerikan and Afgan kuvvetlerinin dün gece güneydeki Helmand vilayetinde 12 militanı öldürdüklerini açıkladı.

Afgan yetkilileri de Zabul vilayetindeki bir çatışmada iki militanın polis tarafından öldürüldüğünü bildirdi.

XS
SM
MD
LG