Erişilebilirlik

Obama Afganistan Stratejisini Açıkladı


Başkan Barack Obama, Afganistan ve Pakistan için yeni bir strateji açıkladı. Strateji, Afganistan’a binlerce asker daha gönderilmesi ve bölgesel diplomasiye daha çok ağırlık verilmesini öngörüyor.

Obama, Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada Afganistan’daki durumun “giderek tehlikeli” hale geldiğini belirtirken Taleban’ın devrilmesinden buyana geçen yedi yıl içinde Amerikan askerleri, NATO müttefikleri ve Afgan hükümetine karşı saldırıların sürekli arttığını vurguladı.

El-Kaide ve müttefiklerinin hem Pakistan hem de Afganistan’da bulunduğunu belirten Obama, el-Kaide’nin Pakistan’da sığındığı güvenli bölgeden Amerika’ya saldırılar planladığını söyledi.

Başkan Obama yeni stratejinin hedefini, el-Kaide ve müttefiklerini engelleme, yerlerinden sökme ve yoketme; Pakistan’daki güvenli bölgelerini ortadan kaldırma ve Afganistan’da yeniden örgütlenmelerini önlemek olarak açıkladı.

Yetkililer,ilk kez Amerikan politikasının Afganistan ve Pakistan’ın birbiriyle bağlantılı olduğu temeli üzerine inşa edildiğini söylüyor. Bir Amerikalı yetkili bu durumu “ iki ülke, tek sorun” şeklinde tanımladı.

Yetkililer, Amerika’nın Rusya, Çin, Hindistan ve hatta İran gibi ülkelerle temas kurarak uluslararası işbirliği için çalışacağını da söylüyor.

Başkan Obama,Afganistan’a önümüzdeki aylarda gönderilecek 17 bin kişilik kuvvetin dışında Afgan ordusunu eğitmek için 4 bin asker daha sevkedileceğini de bildirdi.

Obama,Kongreyi Pakistan halkınaönümüzdeki 5 yıl için1 buçuk milyar dolarlık doğrudan yardım yapılmasını öngören yasa tasarısını onaylamaya da çağırdı.

Obama, 2001 yılında Amerika’ya saldıran teröristlerini hala Afganistan ve Pakistan’da bulunduğu söyledi. Bu kişilerin güvenli sığınaklarından Amerika’ya yeni saldırılar planladıklarını belirten Başkan, Taleban Kabil’i ele geçirse Afganistan’ın yeniden terörist üssü olabileceğini vurguladı:

Başkan, hedefin, el Kaide’yi, Afganistan ve Pakistan’da yenmek ve bu iki ülkeye geri dönmelerini önlemek olduğunu söyledi ve “bundan daha haklı bir dava bilmiyorum” dedi. Başkan, bölgede durumun giderek kötüleştiğini ve iki ülkenin de radikal güçlerin eline düşmesi tehlikesi olduğunu söyledi.

Şu anda Afganistan’da yaklaşık 38 bin Amerikan askeriyle 30 bin NATO askeri bulunuyor. Ancak muharip birliklerin çoğu Amerika ve İngiltere’den. Amerika, birliklerini 17 bin askerle takviye etmeyi planlıyor. Başkan, ayrıca, Afgan ordusunun eğitimine yardımcı olmaları amacıyla 4 bin asker daha gönderileceğini bildirdi. Obama, Afgan ordusu için en az 134 bin asker, Emniyet teşkilatı için ise 82 bin polis gerektiğini ve 2011 yılına kadar bu hedefe ulaşılabileceğinden emin olduğunu söyledi.

Afganistan’ın kaderinin komşusu Pakistan’a bağlı olduğunu belirten Başkan, bu nedenle Pakistan'a desteği artırmak, gelecek beş yıl içinde bu ülkeye her yıl doğrudan bir buçuk milyar dolar yardım yapmak istediğini açıkladı.

Barack Obama, Pakistan’da sayısız polis ve askerin ölümünden dinci militanların sorumlu olduğunu, eski Başbakan Benazir Butto’yu da onların öldürdüğünü söyledi. El Kaide ve diğer militan örgütlerin Pakistan için bir kanser olduğunu belirten başkan, “bu kanser Pakistan’ı için için yemektedir” dedi.

Obama, Taleban ve el Kaide tehdidinin Afganistan, Pakistan ya da Amerika’yla sınırlı olmadığını, terörizmin tüm dünyayı tehdit ettiğini ileri sürdü ve NATO ülkelerinden Afganistan'da kendilerine daha fazla destek vermelerini istedi.

Başkan, Afganistan’daki operasyonlarda önceliğin Taleban ve el Kaide militanlarının gizlendiği bölgelere verileceğini de bildirdi. Şu anda Afganistan’da görev yapan Amerikan birlikleri gibi yeni gönderilecek askerlerin çoğunun Afganistan’ın Pakistan sınırında, çatışmaların en yoğun olduğu güney vilayetlerinde konuşlandırılması planlanıyor.

XS
SM
MD
LG